Konstlab distanskurs

Lunnevad Konstlab är en 1-årig vidareutbildning på distans för dig som redan har en konstnärlig grundutbildning, och som behöver fördjupade och målinriktade kunskaper för att bli antagen till en konsthögskola. Utbildningen riktar sig också till konstnärer som behöver kompletterande och fördjupade kunskaper för att kunna utveckla sitt konstnärskap. Här kan du arbeta i alla typer av medier som exempelvis måleri, objekt/skulptur, foto, installation och konceptuellt. Handledningen är individuell och skräddarsydd, och utgår från varje deltagares egna arbeten och tematiska innehåll, samt mål med utbildningen.

Kursinfo

Kurstid
24 aug−20 dec 2022 och 9 jan−2 juni 2023

Ansök senast
19 april

Kurslängd
38 veckor

Info om arbetsprover
Info om arbetsprover
Ansök här

Kursens innehåll

Primärt fokus i utbildningen ligger inte på de olika teknikerna, huvudfokus ligger i fördjupning och utveckling av det tematiska innehållet och i gestaltningen. Utbildningen ger dig en ökad medvetenhet och kunskaper kring alla delar av ett konstnärskap, för ett mer professionellt och självständigt arbete som konstnär. Om målet är att bli antagen på en konsthögskola, så är utvecklandet av det tematiska innehållet i dina arbeten av mycket central betydelse. Du får också kunskaper i hur man kontextualiserar sina arbeten inom den aktuella samtidskonsten, och i att kunna kommunicera innehållet i sitt tema och konstnärskap i tal och skrift. Under utbildningen får du kontinuerlig handledning via Teams och mail, både individuellt och i grupp. Fyra gånger under året träffas vi i seminarier med fördjupning, handledning och föreläsningar på Lunnevads folkhögskola. Som en integrerad del av utbildningen producerar studentgruppen varje år en gemensam grupputställning på en konsthall eller ett galleri.

Se tidigare utställningar här.

Mål med kursen

 • Att utveckla den konstnärliga kvalitén hos varje enskild deltagares arbeten. Med nya kunskaper kring sitt tematiska innehåll och arbetsmetoder, så uppstår nya möjligheter att utveckla sina arbeten.

 • För deltagare som söker vidare till konsthögskolor ska utbildningen och den nya kunskapen resultera i färdiga arbetsprover som är utformade för att avsevärt förbättra möjligheterna att bli antagen. Sedan KonstLabs uppkomst 2018 har 9 av 14 sökande till konsthögskolor blivit antagna i direkt anslutning till kursen.

Erfarna lärare

Lärare på Lunnevad Konstlab är konstnären Peter Sköld, samt ett nätverk av konstnärer inom olika konstriktningar som utgör en extern och kompletterande kunskapsresurs. Peter Sköld är utbildad vid bland annat Akademie der Bildenden Künste München, i Tyskland. Han gör regelbundna utställningar i gallerier och konsthallar i Sverige och Tyskland, och finns representerad i samlingar i Sverige och Europa.

För mer info se Peters CV.

Fokusområden och ämnen:

 • Fokus på att utveckla sitt konstnärliga innehåll/tema och gestaltning.

 • Komplettering av kunskaper kring material, teknik och teori.

 • Ateljésamtal innehållande analys och kontextualisering av sina arbeten.

 • Positionering av sitt tema inom samtidskonsten.

 • Utveckling och sammanställning av arbetsprover (för sökande till konsthögskolor i Sverige och utomlands.)

 • Kommunikation och marknadsföring

 • Textarbeten (inför ansökningar till konsthögskolor, utställningar, stipendie- och projektansökningar).

 • Kritiksamtal (sker vid seminarierna, men även enskilt och i grupp via mail/Teams)

 • Yrkesinriktat nätverk

 • Utställningsproduktion

Se kursbeskrivning

Har du några frågor om KonstLab på Lunnevad?

Ingen vet bättre än våra deltagare hur det är att studera på Lunnevad. Undrar du något om Konstlab – distanskurs så är du välkommen att höra av dig till:

Sara Söderlind

Deltagare på KonstLab

Mejla Sara

Josefin Nordström

Deltagare på KonstLab

Mejla Josefin

Ansökan och
kunskapskrav

För dig som har tidigare utbildning eller erfarenheter och som behöver fördjupade och målinriktade kunskaper för att bli antagen till en konsthögskola. Utbildningen riktar sig också till konstnärer som behöver kompletterande och fördjupade kunskaper för att kunna utveckla sitt konstnärskap.

Du skickar in din ansökan digitalt via SchoolSoft. Efter det skickar du 6−10 arbetsprover, eventuell hänvisning till egen hemsida, en text (max en A4-sida) med beskrivning av ditt konstnärskap och målet med utbildningen till ansokan.konst@lunnevad.se.

Kriterier som bedöms är: konstnärlig kvalité, förutsättningar hos den sökande att kunna tillgodogöra sig handledningen och utbildningen, förmåga till reflektion och att aktivt kunna delta i diskussioner inom gruppen.

Vid frågor om arbetsprover, kontakta Peter Sköld.

Har du frågor eller vill boka besök på skolan? Välkommen att kontakta:

Annika Sjöblom
Telefon: 013-23 49 16, 0708-12 57 70
E-post: annika.sjoblom@lunnevad.se

Ansökningen till Konstlab Distanskurs
för höstterminen 2022 är öppen till 19 april.

Ansök här

Möt dina konstlärare