Sommarkurser 2024

Antagning till sommarkurserna för 2024 är öppen till och med 15 maj 2024.

Experimentellt tryck

Datum: 10-13 juni
Plats: Mjölby, Jerikodalsgatan 8
Kursledare: Josefina Tengvall
Kostnad: 950 kr, inkl. kaffe och material
Antal platser: 8

En fyradagarskurs för dig som vill testa textila trycktekniker och hantverksmässiga enkla metoder. Vi experimenterar fritt och utforskar tillsammans. Undervisningen består av personlig handledning, gruppgenomgångar och mindre föreläsningar. Kursens mål är att ge deltagarna grundläggande kunskaper i tryckteknik, materiallära och färglära och ge inspiration för att sedan på egen hand utveckla egna mönster.

Ta gärna med egna textilier i naturmaterial för provtryck och experiment.

Kursen är öppen för alla, inga förkunskaper krävs.

Östergötlands historia –

Ett alla tiders landskap!

Datum: 17-20 juni
Plats: Mjölby, Jerikodalsgatan 8
Kursledare: Martin Lidegran
Kostnad: 1500 kr, inkl. inträde, resa, kaffe, material (ej lunch)
Antal platser: 8 – OBS! Få platser kvar.

Mellan den 17-20 juni kommer vi på Lunnevads folkhögskola att hålla en kurs om Östergötlands historia från islossning till idag. Kursen är ett gyllene tillfälle att förkovra sig i landskapets historia och diskutera detta med likasinnade. Resor i västra Östergötland och till Linköping tar oss till historiska platser i landskapet.

Välkommen till en fyra dagars resa genom ett alla tiders landskap, Östergötland!

Kursprogram:

Måndag 17 juni:

Forntid i Östergötland: Hur såg det ut att leva i landskapet förr och vilka spår hittar vi av de tidiga östgötarnas liv? Vilka var dem egentligen? Vi söker svar på hur det såg ut i Östergötland under vår tidiga historia, från en tid då detta inte skrevs ner. Vi tar reda på vad det egentligen går att veta om dess historia från islossning till järnålder!

Tisdag 18 juni:

Järnålder, vikingatid och medeltid. Östergötland intar en central roll när Sverige växer fram. Vi gör en resa till de västra delarna av landskapet och visar upp några av Sveriges viktigaste historiska platser från den tiden!

Onsdag 19 juni:

Nya horisonter och stormaktstidens dagar: Efter medeltiden kommer en ny tid som för med sig många förändringar. Det är en tid då krig härjar, industrier öppnas och skillnaden mellan rik och fattig växer. Sverige växer och vill ha mer, tills stormaktens utmaningar blev oöverstigliga. Hur gick det för de östgötar som var med och satte prägel på den här tiden? Östergötland var vid den här tiden inte längre maktens centrum i Sverige, eller?

Torsdag: 20 juni:

Östergötlands moderna historia: Det moderna samhället växer fram. Kanaler, tåglinjer och sedan motorvägar gör om Östergötland. Det är en tid då östgötarna flyttande från landet till staden, eller Amerika. Vi ser hur Östergötland och östgötarna ända in i vår tid har varit en kraft för att modernisera Sverige och driva på utvecklingen. Vi genomför en resa till landskapets mitt, Linköping, och summerar landskapets historia med ett öga mot framtiden!

Kurs i biodling

Datum: 17-19 juni
Plats: Lunnevads folkhögskola
Kursledare: Thomas Kindell
Kostnad: 2 770 kr med boende, 1840 kr utan boende
Antal platser: 10

Kursen vänder sig främst till dig som vill lära dig biodling, men också till dig som har hållit på ett tag.

Kursen består av både praktik i bigården och bildvisning i teorisal, och vänder sig till dig som är i början av din biodling, men givetvis är alla som är intresserade välkomna att söka.

Kursen handlar om skötselmetoder, vad man använder för redskap, och hur bisamhället fungerar.

Kursen innehåller:

  • När första utökningen ska göras
  • Vad en rutinkontroll i bisamhället innebär
  • Ekologisk kvalsterbekämpning
  • Bildvisning, hur bina meddelar sig till varandra
  • Yngeluppflyttning
  • Att dela ett bisamhälle och göra avläggare
  • Bildvisning, binas sjukdomar
  • Skatta bina på honung och honungsslungning
  • Invintring och hur man ger bina vinterfodret

Ni behöver inte ha med er egna skyddskläder. Dessa lånar ni av skolan.

Bandkurs

Datum: 25-28 juni
Plats: Lunnevads folkhögskola
Kursledare: Christofer Johansson & Frida Johansson
Kostnad: 3 600 kr med boende, 2 260 kr utan boende
Antal platser: 15

Bandkursen är en bred introduktion i musikens värld för dig som antingen är nybörjare eller spelat förut. Fokus för kursen kommer ligga på att bredda dina musikaliska kunskaper och färdigheter genom att spela tillsammans med andra. Vi kommer att testa olika genrer, instrument och sätt att skapa och spela musik.

Kursen har inga förkunskapskrav och är öppen för alla över 13 år, men om du vill bo på internatet behöver du vara över 18 år. Skolan tillhandahåller trumset, gitarr, elbas och keyboard. Vill du spela något annat instrument behöver du ta med det själv.

Landskapsmåleri Grundkurs

Datum: 25 juni
Plats: Lunnevads folkhögskola
Kursledare: Henry Hermansson
Kostnad: 450 kr (tillsammans med fortsättningskursen: 3 600 kr med boende, 2 260 kr utan boende)
Antal platser: 14

Grundkurs inför landskapsmåleri-kursen. Kursen innehåller grundläggande materiallära, färglära och materialkunskap. Du får de mest elementära grundkunskaperna för att kunna gå landskapsmåleri-kursen. Kursen vänder sig till dig med ingen eller ytterst liten baskunskap i måleri.

Det går givetvis bra att gå kursen utan att gå den ytterligare kursen i landskapsmåleri.

Landskapsmåleri

Datum: 26-28 juni
Plats: Lunnevads folkhögskola
Kursledare: Henry Hermansson
Kostnad: 2 980 kr med boende, 2 050 kr utan boende (tillsammans med grundkursen: 3 600 kr med boende, 2 260 kr utan boende)
Antal platser: 14 – OBS! Kursen är fullsatt. Nya sökande hamnar på reservlista.

Vi målar av det vackra landskapet kring Lunnevad, vi arbetar i olja, akryl, akvarell i en liten grupp med individuell handledning. Kursen vänder sig både till nybörjare och till dig med större erfarenhet. Vid regn arbetar vi i skolans ateljéer.

Flöjthelg på
Lunnevads folkhögskola

Datum: 27-30 juni
Plats:
Lunnevads folkhögskola
Kursledare:
Anna Englund Bohm
Kostnad:
3 460 kr med boende, 2 110 kr utan boende
Antal platser:
10

Flöjtkursen riktar sig till flöjtister i alla åldrar som på egen hand kan omsätta noter till praktisk handling. I kursen ingår spel i större och mindre flöjtensembler (från duo till flöjtorkester), föreläsning och workshops kring övande samt handledning. Kort och gott så erbjuds olika typer av samspel och flöjtteknisk guidning under prestigelösa och lustfyllda former.

Prova drejning för nybörjare och byggteknik

 

Datum: 5-7 augusti
Plats:
Lunnevads folkhögskola
Kursledare:
Emilia Rickard
Kostnad:
3 200 kr med boende, 2 270 kr utan boende
Antal platser:
12 – OBS! Kursen är fullsatt. Nya sökande hamnar på reservlista.

En kurs för dig som vill lära dig keramikens grunder.

Kursupplägg:

▪︎Genomgång av grunder i drejning samt genomgång av olika byggtekniker i stengodslera.

▪︎Genomgång av verkstadshygien

▪︎Dreja krukor/cylindrar. Bygga krukor.

(Bränt gods kan hämtas under ett senare tillfälle hösten 2024)

Grafik / Kartongtryck

Datum: 5-7 augusti
Plats: Lunnevads folkhögskola
Kursledare: Caroline Färnström
Kostnad: 2 980 kr med boende, 2 050 kr utan boende
Antal platser: 8 – OBS! Kursen är fullsatt. Nya sökande hamnar på reservlista.

En grafisk teknik där vi arbetar med kartong istället för kopparplåt. Kartongen bearbetas på alla möjliga och omöjliga sätt, vi ristar, skär, valsar och experimenterar, och så trycker vi med svart eller kulörta färger.

Du kommer att få med dig flera grafiska blad hem.
Kursen är öppen för alla, inte förkunskaper behövs.

Grundkurs i BBQ

Datum: 28-30 juni och 16-18 augusti – OBS! Juni fullsatt. Kommande ansökningar hamnar på reservlista i turordning.
Plats: Lunnevads folkhögskola
Kursledare: Pelle Bring
Kostnad: 2 980 kr med boende, 2 050 utan boende
Antal platser: 10 per kurstillfälle

Vi kommer under tre dagar lära oss att grilla/röka kyckling, ribs, fläskbog, och högrev.

Vi kommer även att gå igenom lite do’s and don’ts när det gäller BBQ. Ni kommer att få göra rubbs, glazer och bbq-såser, samt en massa goda tillbehör till dessa köttdetaljer.

Det kommer bli tre dagar fulla av rök, god mat och härlig stämning vid grillarna.

Lärare för kursen är Pitmaster Pelle Bring från Rök och Bark BBQ. Han har tävlat och vunnit tävlingar i Sverige och Europa med sitt BBQ-team, bland annat i BBQ-SM i september 2021 där RÖK och Bark tog en hedrande fjärdeplats.

Studera på
Lunnevad

Att gå på Lunnevads folkhögskola är annorlunda, oavsett varifrån du kommer eller vart du är på väg. För några blir tiden här en språngbräda mot något helt nytt och oprövat, för andra ytterligare ett steg i en målmedveten satsning. Vi som arbetar på Lunnevad vill allihop bidra till att du ska få en riktigt bra utbildning. Det engagemanget gör att skolan präglas av en stor närhet mellan personal och deltagare. Här har du många möjligheter att inspireras av både oss och dina studiekamrater att utveckla dina talanger, och kanske hitta nya som du inte ens visste att du hade. Många av våra tidigare deltagare säger att tiden på Lunnevad varit den bästa i deras liv.

Lunnevad är en av landets största och äldsta folkhögskolor. Skolan har en estetisk profil där speciallinjerna dans, konst och musik lockar talangfulla deltagare från hela Sverige. Våra lärare på dessa linjer är inte bara hängivna utbildare utan också professionellt verksamma musiker, konstnärer och dansare. Med den kompetensen kan vi erbjuda både hög kvalitet och en attraktiv inriktning på utbildningarna.

När du kommer till Lunnevad kommer du också till det östgötska kulturlandskapet där det är som vackrast, just i gränstrakten mellan skog och slättland. Att värna om miljön ser vi som en självklarhet, och vi lägger ner mycket tid och arbete på att tänka framåt. Skolans kökspersonal gör en viktig insats genom att så långt som möjligt servera miljömärkt, ekologisk och närproducerad mat.

Lunnevad är Sveriges största folkskoleinternat med plats för cirka 100 personer. Det innebär att omkring hälften av våra deltagare också bor hos oss. Som boende på Lunnevad är du helinackorderad under läsåret, det vill säga du betalar för kost och logi.

Lunnevads folkhögskola ska vara en växtplats för hela människan och främja allmän och kulturell medborgerlig bildning i en hälsofrämjande miljö. Kompetens och kvalitet genomsyrar vår verksamhet. Lunnevad fortsätter sin tradition som såväl partipolitiskt obunden som religiöst neutral folkhögskola.

Alla våra utbildningar är studiestödsberättigade. När det gäller frågor som handlar om studiestöd och hur du på lämpligaste sätt finansierar dina studier ska du vända dig till Centrala Studiestödsnämnden. Har du några frågor så är du varmt välkommen att kontakta oss.