Allmän kurs Mjölby

Allmän kurs – filial i Mjölby

Lunnevad Folkhögskola finns även i Mjölby! Söker du ett spännande alternativ till traditionella studier?
Välkommen att läsa på Allmän kurs!

Hos oss kan du läsa in behörigheter för både grundskola och gymnasium i en inspirerande miljö.
Vi varvar tematiska studier med möjlighet att prova på estetisk inriktning i kombination med dina studier. Tillsammans hjälps vi åt att nå dina mål.

Välkommen till oss på Lunnevad i Mjölby, på Kanikegatan 15.

Kursinfo

Kurstid

För vårterminsstart gäller 10 jan 2022 till 20 dec 2022

För höstterminstart gäller 22 aug−20 dec 2022 och 9 jan−2 juni 2023

Ansök senast
För vårterminen 21 januari

För höstterminen 30 april

Kurslängd
38 veckor

Ansökan för VÅRTERMINEN
Ansökan för höstterminen

Stort utrymme för individen

För dig som inte gått gymnasiet eller har tillräckligt med godkända poäng finns möjlighet att läsa på folkhögskola. Du kan läsa på hel- eller halvtid. Vi lägger upp en individuell studieplan och du har regelbundna samtal med din mentor. Hos oss finns kunniga pedagoger som anpassar undervisningen efter dina behov och målsättningar. Vi har små undervisningsgrupper och din personlig utveckling och ditt egna kunskapssökandet har en central plats.

Du som deltagare kommer också få möjlighet att delta i gemensamma aktiviteter och dagar tillsammans med alla deltagare på Lunnevad utanför Sjögestad under läsåret.

Vi finns i ABF:s tillgänglighetsanpassade lokaler i Mjölby, Kanikegatan 15.

Mål med kursen

 • Utveckla viljan att våga, lusten att lära och modet att växa

 • Skapa, känna och uppleva genom ökad delaktighet i kulturlivet

 • Stärka och utveckla demokratin genom engagemang i samhällsutvecklingen

 • Höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället

Ämnen

 • Svenska

 • Svenska som andraspråk

 • Matematik

 • Engelska

 • Naturkunskap

 • Samhällskunskap

 • Historia

 • Religion

 • Psykologi

Se kursbeskrivning

Har du några frågor om Allmän kurs på Lunnevad?

Ingen vet bättre än våra deltagare hur det är att studera på Lunnevad. Undrar du något om utbildningen eller våra inriktningar så är du välkommen att höra av dig till:

Deltagare på Allmän Kurs

Mejla

Ansökning och
kunskapskrav

För att söka till Allmän kurs på Lunnevads folkhögskola behöver du:

 • fylla i vår ansökningsblankett
 • bifoga intyg på tidigare studier och/eller arbete
 • personbevis för studier, beställs på skatteverket.se
 • samt bifoga ett personligt brev, se innehåll nedan

För att ansökan ska bli komplett behöver du också genomföra en intervju, se nedan.

I ditt personliga brev ska du berätta om dig själv, tidigare studier och/eller arbete. Vi vill också att du skriver om varför du vill studera på folkhögskola och dina framtidsplaner.

Du kommer att bli kallad till en intervju- och informationsdag. På denna får du träffa två av våra lärare. Detta tillfälle ger oss möjlighet att lära känna dig lite bättre och du kan ställa frågor till oss om skolan och undervisningen. Vi utgår från ditt personliga brev som du bifogat ansökan. Fundera gärna på vad du förväntar dig av skolan och av oss som lärare vad gäller studier och eventuellt stöd. Vid intervjutillfället kommer du att få en rundtur på skolan och även träffa några nuvarande deltagare som berättar mer om hur att det är att studera på Lunnevad.

Under pandemin kommer alla intervjuer ske digitalt.

Genomförd intervju ökar dina chanser att bli antagen!

Här kan du titta på vilken typ av frågor som kommer att ställas under intervju- och informationsdagen.

Exempel på frågor

Vid antagningen tar vi stor hänsyn till individens behov av studier och personlig utveckling samt vilken hjälp skolan kan erbjuda dig.

Om du är född 2001 eller senare och saknar fullständiga gymnasiebetyg, bör du i första hand kontakta din hemkommun eller den gymnasieskola där du eventuellt är inskriven. I vissa fall kan dessa bekosta en utbildningsplats på folkhögskola.

Har du frågor eller vill boka besök på skolan?

Välkommen att kontakta Anna Cardenbäck
biträdande rektor, linjesamordnare allmän kurs.
Mobil: 073-096 76 51
E-post:anna.cardenback@lunnevad.se

Ansökningen till Allmän kurs i Mjölby är öppen till 24 januari för vårterminen, och 30 april för höstterminen.

Ansök till vårterminen
Ansök till höstterminen

Möt dina allmän lärare

Efter
Lunnevad

Min tid på Lunnevads folkhögskola

Jag har alltid drömt om att studera till läkare, men livets skeenden har inte alltid givit mig medvind och olyckliga händelser i kombination med ett dåligt självförtroende gjorde att drömmen kändes ouppnåelig. Jag blev tipsad om att ett år på folkhögskola skulle kunna öka mina chanser att bli antagen till Läkarprogrammet och innan jag beslutade mig för att ansöka så läste jag på nätet om konceptet folkhögskola. På diverse forum fann jag både ris och ros, men de åsikter jag tyckte stod ut var att folkhögskola var något för de som önskar ha en ”slapp sysselsättning” och ”inte har några direkta ambitioner”. Detta kändes alltså inte vid första anblick som något som passade mig särskilt bra, men jag har sällan varit den personen som bara lyssnar till andra utan att bilda mig en egen uppfattning, så jag bestämde mig för att ansöka ändå. Jag blev antagen, tog mig an ett år jag trodde skulle kännas långt och inte ge mig så mycket mer än ett papper där det stod att jag genomgått ett år på Folkhögskola, som sedan skulle kunna lotsa mig vidare.

Om jag bara vetat då hur fel jag skulle komma att få! Under mitt år på Lunnevad kan jag med handen på hjärtat säga att jag träffade de finaste, mest genuina människorna jag någonsin stött på. Detta inkluderar min fantastiska linjeledare, samtliga lärare och elever. Redan under mina första månader på Lunnevad utvecklades jag oerhört mycket på ett personligt plan, jag blev efter ett halvår otroligt mycket mer självsäker samt vågade tro på mig själv och det kändes inte längre helt omöjligt att nå mina mål. Jag peppades och stöttades av både lärare och linjeledare längs hela vägen och fann fantastiska vänner jag har kontakt med än idag. Lunnevads folkhögskola är oerhört bra på att individanpassa utbildningen, vilket gör att oavsett bakgrund, mål och personlighet så kommer du bli välkomnad och trivas.

Idag när jag skriver detta har jag precis avslutat min första termin på Läkarprogrammet och vill genuint säga att jag fått ut mer av mitt år på Lunnevad än av hela min studietid på gymnasiet och tidigare universitetsstudier sammanlagt. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna få bättre självförtroende eller våga ta för mig av livet som jag gjort sedan Lunnevad, inte heller väntade jag mig att jag skulle få med mig en så stor andel ny kunskap som jag fick. Jag kan inte med ord beskriva hur glad jag är att jag tog beslutet att ansöka, att det just blev Lunnevads folkhögskola och jag vill rikta ett stort TACK till alla som hjälpt mig längs vägen!

Rebecca Läppänen

Aktuellt på allmän kurs

Alla nyheter