Distanskurs i Arrangering

Denna kurs passar dig som vill utveckla din förmåga att förändra, arrangera och skapa musik i olika genrer och stilar. Genom övningar och uppgifter, ett eget valt projektarbete samt handledning får du en god förståelse för arrangeringens grunder och musikaliska strukturer. Kursen ges på distans med digitala kursträffar via Teams en gång per vecka – måndagar 19.00-21.00.

Kurshelger på Lunnevads folkhögskola i samband med kursstarten 30-31 augusti och projektredovisningen 6-7 december 2024. Du står själv för resa, mat och boende i samband med kurshelgerna där ramtiderna är fredag 13.00-17.00 samt lördag 10.00-17.00.

För att söka behöver du vara minst 18 år. Ingen övre åldersgräns finns.

Kursinfo

Kurstid
30 aug till 13 dec 2024

Ansök senast
20 maj 2024

Kurslängd
15 veckor

Delar av kursens innehåll

  • Bli bättre på att förändra och arrangera musik
  • Fördjupa ditt skapande, konstnärliga uttryck och träna på kompletteringskomponering
  • Lära dig olika arrangeringsmetoder, musikalisk form och struktur
  • Lära dig att jobba med musikalisk förståelse och analys
  • Lära dig mer om flerstämmighet och instrumentkombinationer

I kursen ingår följande moment:

  • Genre- och stilkunskap

  • Tvåstämmighet – homofona- och polyfona stämmor samt basstämma

  • Trestämmighet – samklang, ackordtonsval

  • Fyrstämmighet – fyrstämmig bakgrund samt fyrstämmig melodi

  • Not- och artikulationstecken

  • Form och struktur

  • Instrumentkunskap, register, transponering

  • Eget valt projektarbete/kursuppgift

Lärare

Kursen leds av Magnus Eriksson, musiklärare samt frilansande arrangör, orkesterledare och musiker.

Magnus har tidigare utbildat sig vid Lunnevads musiklinje, följt av Instrumental- och Ensemblelärarlinjen på Ingesunds musikhögskola. Efter det har han även tagit en påbyggnadsutbildning i komposition och arrangering.

Idag arbetar han deltid på folkhögskola och frilansar som arrangör, musiker och orkesterledare. Sedan starten 1991 har han även varit musikalisk ledare för Linköping Jazz Orchestra.

Ansökning och
kunskapskrav

Du som ansöker har sedan tidigare lite notkunskaper, viss erfarenhet av att skriva ned/notera musik och ett genuint intresse för att förändra, arrangera och skapa musik. Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till internet. I den här kursen går det fint att använda webbaserade gratisversioner av notskrivningsprogram.

Kursen är gratis och under kurstiden ingår Officepaketet med Word, Excel, PPoint m.m. Kursen är studiemedelsberättigad under förutsättning att du läser flera kurser samtidigt, din totala studieomfattning måste uppgå till minst 50% under studieperioden. För mer information kontakta CSN.

Omfattning: 25%, deltidsstudier

För mer information kontakta Magnus Eriksson på magnus.eriksson@lunnevad.se

Ansökan för höstterminen 2024 är öppen

Kursen hålls på distans, du behöver kunna ta dig till Lunnevad för två fysiska träffar men all annan undervisning sker digitalt. Ansök senast 20 maj.

Möt dina musiklärare

Tidigare deltagare

Bosse Vingren

Jag delar min tid mellan att vara lärare i spanska och brasslärare på en Kulturskola. Jag spelar dessutom i brasskvintett, brassband, coverband och hoppar in i olika ensembler vid behov.

Jag arrangerar så mycket jag hinner och mitt nästa projekt är att göra en konsert för elever och föräldrar i anpassad skolgång. Kursen gav mig verktyg och struktur som gjorde arrangerandet tydligt och målinriktat. Stor flexibilitet i uppgifterna släppte loss kreativiteten, inte bara hos mig utan hos oss alla kursare, vars olika kunskapsnivåer och erfarenheter var en stor tillgång. Det var inspirerande att se utvecklingen hos alla kurskompisar.

Upplägget med distansstudier passade mig perfekt och Lunnevad levererar på närträffarna med fin miljö och kunnig lärare som är aktiv i dagens musikliv. Kursen gav mig en tro på att det jag gör duger och att mina framtida arrangemang bara kommer att bli bättre och bättre…

Ansvarig för
sidans innehåll:

Adam Clifford
Kommunikatör

Sidan uppdaterades senast den 22 februari 2024