Dans

Dans på Lunnevad

Danslinjen på Lunnevads folkhögskola har sedan starten 2002 erbjudit en bred dansutbildning som ger en bra grund för högre studier och framtida karriär inom dans. I grunden ligger dansträning i balett, modern och nutida dans, jazzdans och streetdance. Från och med hösten 2018 har vi utökat vår verksamhet med ytterligare en utbildning: Danslinjen-projektår som ger fördjupad kunskap inom dans med inriktning på projekt och entreprenörskap.

Vi hjälper dig att nå dina mål!

Danslinjen

  • Ettårig heltidsutbildning med bred inriktning på scenisk dans

  • Bra grund för högre studier inom dans, musikal och scenkonst

  • 18 deltagare per år

Info och ansökan

Projektår

  • Ettårig heltidsutbildning med inriktning på koreografi, pedagogik, projekt och entreprenörskap

  • För dig som vill ta steget närmare arbetsmarknaden inom dans

  • Projektåret är tillfälligt pausat – utvecklingsarbete pågår under våren

Info

Hitta ditt personliga uttryck

Vi arbetar utifrån övertygelsen om att dagens dansare behöver ha en bra och stabil grund och det i flera olika dansstilar och kunskapsfält. Alla kan ha ett personligt uttryck och språk i sin dans. Dans är en del av samhället. Under dina studier hos oss får du hjälp i din väg att utvecklas till den dansare som just du vill bli!

Engagerade lärare och lära för livet

En av anledningarna till att dansutbildningarna hos oss är så eftertraktade beror på våra engagerade lärare. Du har lärare som följer dig genom hela din utbildning men också många timlärare och gästlärare. Detta gör att du både får trygghet och stabilitet men också många nya möten och infallsvinklar. Våra lärare har lång erfarenhet inom dans som pedagoger, dansare och koreografer. Alla våra lärare är aktiva dansare och/eller koreografer vid sidan om läraryrket. Detta är så klar mycket givande för dig som deltagare och ger en närhet till yrkeslivet. Vi arbetar med stort fokus på folkbildningsidén om den aktiva deltagaren. Vi verkar för att du som deltagare är aktiv i ditt kunskapsbyggande främst genom dialog och inflytande. Vi ger dig verktyg för att ansvarstagande och självständigt lära för livet.

Dans och omvärlden

Dagens dansare behöver en förståelse för dans som konstform och som yrkesfält, både nationellt och internationellt. Därför genomför vi på båda våra linjer studiebesök på exempelvis utbildningar, institutioner och regionala verksamheter. Projektåret har en veckas praktik under höstterminen där man kan följa en koreograf, dansare, pedagog, producent, institution, teater eller skola i dess arbete. Danslinjen åker på vårterminen till skolan Institute of the Arts Barcelona i Sitges, Spanien och deltar i deras ordinarie verksamhet och andra aktiviteter. Hur våra studieresor ser ut kan skifta år till år utifrån möjligheter och önskemål.

Efter
Lunnevad

”Efter gymnasiet visste jag att jag ville jobba som musikalartist, men ville självklart fortsätta jobba på min dansgrund, vilket man behöver som musikalartist. Jag sökte till ett par dansskolor och tyckte att Lunnevad var den bästa på grund av bredden på utbildningen; jag kunde göra tillval i metodik och pedagogik samt i sång, och det fanns plats för många olika dansstilar på schemat. Det stängdes ingen dörr, det bara öppnades fler!”

Elin Ljungberg, musikalartist

Har du några frågor om Dans på Lunnevad?

Ingen vet bättre än våra deltagare hur det är att studera på Lunnevad. Undrar du något om Dans eller Dans Projektår så är du välkommen att höra av dig till:

Signe Åman

Deltagare på Dans

Mejla Signe

Aktuellt på dans

Alla nyheter

Studera på
Lunnevad

Att gå på Lunnevads folkhögskola är annorlunda, oavsett varifrån du kommer eller vart du är på väg. För några blir tiden här en språngbräda mot något helt nytt och oprövat, för andra ytterligare ett steg i en målmedveten satsning. Vi som arbetar på Lunnevad vill allihop bidra till att du ska få en riktigt bra utbildning. Det engagemanget gör att skolan präglas av en stor närhet mellan personal och deltagare. Här har du många möjligheter att inspireras av både oss och dina studiekamrater att utveckla dina talanger, och kanske hitta nya som du inte ens visste att du hade. Många av våra tidigare deltagare säger att tiden på Lunnevad varit den bästa i deras liv.

Lunnevad är en av landets största och äldsta folkhögskolor. Skolan har en estetisk profil där speciallinjerna dans, konst och musik lockar talangfulla deltagare från hela Sverige. Våra lärare på dessa linjer är inte bara hängivna utbildare utan också professionellt verksamma musiker, konstnärer och dansare. Med den kompetensen kan vi erbjuda både hög kvalitet och en attraktiv inriktning på utbildningarna.

När du kommer till Lunnevad kommer du också till det östgötska kulturlandskapet där det är som vackrast, just i gränstrakten mellan skog och slättland. Att värna om miljön ser vi som en självklarhet, och vi lägger ner mycket tid och arbete på att tänka framåt. Skolans kökspersonal gör en viktig insats genom att så långt som möjligt servera miljömärkt, ekologisk och närproducerad mat.

Lunnevad är Sveriges största folkskoleinternat med plats för cirka 100 personer. Det innebär att omkring hälften av våra deltagare också bor hos oss. Som boende på Lunnevad är du helinackorderad under läsåret, det vill säga du betalar för kost och logi.

Lunnevads folkhögskola ska vara en växtplats för hela människan och främja allmän och kulturell medborgerlig bildning i en hälsofrämjande miljö. Kompetens och kvalitet genomsyrar vår verksamhet. Lunnevad fortsätter sin tradition som såväl partipolitiskt obunden som religiöst neutral folkhögskola.

Alla våra utbildningar är studiestödsberättigade. När det gäller frågor som handlar om studiestöd och hur du på lämpligaste sätt finansierar dina studier ska du vända dig till Centrala Studiestödsnämnden. Har du några frågor så är du varmt välkommen att kontakta oss.