Allmän kurs

Allmän kurs

På Lunnevads folkhögskola kan du läsa in allmän eller särskild behörighet till högskola och yrkeshögskola samtidigt som du väljer någon av våra estetiska inriktningar.

Allmän kurs med inriktning

 • Inriktning Hantverk

 • Inriktning Konst

 • Inriktning Musik

Info och ansökan

Allmän kurs slöjd- och hantverksinriktning

 • En allmän kurs på halvtid med hantverksinriktning

 • Du får kunskap om slöjd- och hantverkstekniker inom tre olika material och teknikområden, TRÄ, SMIDE och TRÅDSLÖJD

 • Samt en praktisk – estetisk kurs i ett teoretiskt sammanhang.

Info och ansökan

Allmän kurs filial i Mjölby

 • Allmän kurs i Mjölby  – för dig som vill läsa in grundläggande behörighet till gymnasiet, yrkeshögskola eller högskola.

Info och ansökan

Stort utrymme för individen

Många lektionspass arbetar vi i mindre undervisningsgrupper, där det finns möjlighet till individuell handledning. Stor vikt läggs vid grupprocessen och det värdefulla i deltagarnas erfarenheter, kunskaper och åsikter. Traditionella prov används endast undantagsvis och i upplägget av studierna tas det hänsyn till deltagarnas önskemål och behov. Personlig utveckling och det egna kunskapssökandet har en central plats.

Mål med kursen

 • Utveckla viljan att våga, lusten att lära och modet att växa
 • Skapa, känna och uppleva genom ökad delaktighet i kulturlivet
 • Stärka och utveckla demokratin genom engagemang i samhällsutvecklingen
 • Höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället

Utmanas och utvecklas i en familjär och vacker miljö

Vi ägs av Region Östergötland och den undervisning vi bedriver är både religiöst och partipolitiskt obunden. Vår undervisning är självklart CSN-berättigad. I en underbart vacker miljö på landet utanför Linköping jobbar våra deltagare på nästa steg i sin utbildning, karriär och personliga utveckling.

Efter
Lunnevad

Min tid på Lunnevads folkhögskola

Jag har alltid drömt om att studera till läkare, men livets skeenden har inte alltid givit mig medvind och olyckliga händelser i kombination med ett dåligt självförtroende gjorde att drömmen kändes ouppnåelig. Jag blev tipsad om att ett år på folkhögskola skulle kunna öka mina chanser att bli antagen till Läkarprogrammet och innan jag beslutade mig för att ansöka så läste jag på nätet om konceptet folkhögskola. På diverse forum fann jag både ris och ros, men de åsikter jag tyckte stod ut var att folkhögskola var något för de som önskar ha en ”slapp sysselsättning” och ”inte har några direkta ambitioner”. Detta kändes alltså inte vid första anblick som något som passade mig särskilt bra, men jag har sällan varit den personen som bara lyssnar till andra utan att bilda mig en egen uppfattning, så jag bestämde mig för att ansöka ändå. Jag blev antagen, tog mig an ett år jag trodde skulle kännas långt och inte ge mig så mycket mer än ett papper där det stod att jag genomgått ett år på Folkhögskola, som sedan skulle kunna lotsa mig vidare.

Om jag bara vetat då hur fel jag skulle komma att få! Under mitt år på Lunnevad kan jag med handen på hjärtat säga att jag träffade de finaste, mest genuina människorna jag någonsin stött på. Detta inkluderar min fantastiska linjeledare, samtliga lärare och elever. Redan under mina första månader på Lunnevad utvecklades jag oerhört mycket på ett personligt plan, jag blev efter ett halvår otroligt mycket mer självsäker samt vågade tro på mig själv och det kändes inte längre helt omöjligt att nå mina mål. Jag peppades och stöttades av både lärare och linjeledare längs hela vägen och fann fantastiska vänner jag har kontakt med än idag. Lunnevads folkhögskola är oerhört bra på att individanpassa utbildningen, vilket gör att oavsett bakgrund, mål och personlighet så kommer du bli välkomnad och trivas.

Idag när jag skriver detta har jag precis avslutat min första termin på Läkarprogrammet och vill genuint säga att jag fått ut mer av mitt år på Lunnevad än av hela min studietid på gymnasiet och tidigare universitetsstudier sammanlagt. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna få bättre självförtroende eller våga ta för mig av livet som jag gjort sedan Lunnevad, inte heller väntade jag mig att jag skulle få med mig en så stor andel ny kunskap som jag fick. Jag kan inte med ord beskriva hur glad jag är att jag tog beslutet att ansöka, att det just blev Lunnevads folkhögskola och jag vill rikta ett stort TACK till alla som hjälpt mig längs vägen!

Rebecca Läppänen

Aktuellt på allmän kurs

Alla nyheter

Studera på
Lunnevad

Att gå på Lunnevads folkhögskola är annorlunda, oavsett varifrån du kommer eller vart du är på väg. För några blir tiden här en språngbräda mot något helt nytt och oprövat, för andra ytterligare ett steg i en målmedveten satsning. Vi som arbetar på Lunnevad vill allihop bidra till att du ska få en riktigt bra utbildning. Det engagemanget gör att skolan präglas av en stor närhet mellan personal och deltagare. Här har du många möjligheter att inspireras av både oss och dina studiekamrater att utveckla dina talanger, och kanske hitta nya som du inte ens visste att du hade. Många av våra tidigare deltagare säger att tiden på Lunnevad varit den bästa i deras liv.

Lunnevad är en av landets största och äldsta folkhögskolor. Skolan har en estetisk profil där speciallinjerna dans, konst och musik lockar talangfulla deltagare från hela Sverige. Våra lärare på dessa linjer är inte bara hängivna utbildare utan också professionellt verksamma musiker, konstnärer och dansare. Med den kompetensen kan vi erbjuda både hög kvalitet och en attraktiv inriktning på utbildningarna.

När du kommer till Lunnevad kommer du också till det östgötska kulturlandskapet där det är som vackrast, just i gränstrakten mellan skog och slättland. Att värna om miljön ser vi som en självklarhet, och vi lägger ner mycket tid och arbete på att tänka framåt. Skolans kökspersonal gör en viktig insats genom att så långt som möjligt servera miljömärkt, ekologisk och närproducerad mat.

Lunnevad är Sveriges största folkskoleinternat med plats för cirka 100 personer. Det innebär att omkring hälften av våra deltagare också bor hos oss. Som boende på Lunnevad är du helinackorderad under läsåret, det vill säga du betalar för kost och logi.

Lunnevads folkhögskola ska vara en växtplats för hela männi