Hem » Utbildningar » Konst » Efter konst på Lunnevad

Efter konst på Lunnevad

Genom att studera konst på Lunnevad har våra deltagare blivit antagna till konstnärliga högskoleutbildningar, konsthögskolor och utvecklat sitt eget konstnärskap. Här kan du ta del av vad tidigare deltagare tycker om utbildningen och vad de gör efter sin tid på Lunnevad.

Charlotta Lind

Studerade KonstLab 2019-2021

 

Jag är väldigt glad för de två åren som jag fått på konstlab. Att få möjlighet att jobba på distans i min egen vardag under tiden jag studerat  har gjort det möjligt för mig att skapa en konstnärlig praktik som faktiskt fungerar ihop med både vardagslivet och pengajobbet.

Jag har uppskattat upplägget, med den nära handledning som man fått, att få ta del utav sina kurskamraters verk och samtalen kring dessa. Att dessutom få se hur de har vuxit är inspirerande och ger merkraft till en själv. Att få få bli speglad och bekräftad i mitt skapande gör att jag nu förstår mer utav vad det är jag skapar och varför.

Det är verkligen fokus på den konstnärliga processen under kursen, vilket stundtals kan vara både svårt och obekvämt, men det är väldigt givande. Så pass givande att jag nu påbörjat en bachelor i fri konst på HDK-Valand.

Sara Golpagon

Född 1988 i Uppsala

Uppvuxen i Linköping

Gick ut Lunnevads Konstlinje 2012

Gick sedan på Bergs school of communication

Innan Lunnevad läste jag grafisk design och webbutveckling på Tekniska Högskolan i Jönköping i två år.
På gymnasiet läste jag Bild och Form och insåg att det var grafisk form jag ville ägna min tid åt. Jag slutade på Lunnevad 2012.
Efter Lunnevad gick jag på Grafisk Design utbildningen på Berghs School of Communication i Stockholm.
Jag gjorde mina arbetsprover på Lunnevad.
Färglära tyckte jag var jättekul och jag kunde stå och blanda färg länge innan jag drog penseln på duken.Bildkomposition är också något jag fått med mig från Lunnevad när jag fotade eller jobbade med kollage.
Jag tänker mycket på färger och hur typografi, bild och form  samverkar på en yta.
Jag kommer alltid bära med mig minnena från Lunnevad och tänker ofta tillbaka på den perioden när jag skapar.

Nina Noreskär

Född 1989 i Gislaved

Gick ut Lunnevad 2009

Sedan på Kandidat och masterprogrammen i fri konst på Konstfack i Stockholm

Innan Lunnevad gick jag Bildestetiska programmet i Gislaved. Jag sökte Lunnevad för att på heltid få syssla med det roligaste jag visste.
Efter ett år på Lunnevad gick jag två år på Domen konstskola i Göteborg. Därefter kom jag in på Konstfacks institution för konst.

Jag har många fina minnen från Lunnevad. Otroligt engagerade lärare och en härlig miljö att vistas i

Maria Pohl

f. 1988, uppvuxen i Linköping

Gick på Lunnevad 2009-2010

När jag började på Lunnevad hade jag knappt en relation till konst och konsten genom tiderna. Jag var nybörjare i alla bemärkelser. Tiden på skolan fick mig att bredda min förståelse för vad konst kan vara. Den satte något i rullning som inte slutat än.

Efter Lunnevadsåret har jag studerat till psykolog och jobbar idag med både konst och psykologi

maria_pohl@hotmail.com

Processed with VSCO with c1 preset Processed with VSCO with a7 preset

 

Karin Kytökangas

Jag kom till denna jorden 1991 och är uppvuxen i Landsbro (Vetlanda), Småland.

Iden på Lunnevad vad avgörande för mig. Jag hade alltid velat spendera mer tid med att utveckla mitt konst-skapande och Lunnevad gav mig ett utrymme där jag helt fokuserat kunde göra det jag älskar mest. Då var jag främst intresserad av måleri men jag tror att även de andra grundläggande kunskaperna jag lärde mig inom skulptur, teckning osv. har varit en stor undermedveten källa till inspiration som jag arbetar mer med just nu. Och de människor jag lärde känna under mina två år på Lunnevad är fortfarande några av mina absolut närmaste vänner!

Mellan 2014 till 2016 bodde jag i Malmö och var verksam i ateljéverkstaden FRANK. År 2016 började jag på Royal Academy of Art i Haag, Nederländerna. Det är en fyraårig utbildning i fri konst där jag går en inrikting som heter Autonoom. Nu arbetar jag främst med konstinstallationer, text och performance.

karinkytokangas@gmail.com

Jonas Malmberg

f 87 Linköping

Gick ut Lunnevad  2011

Innan Lunnevad visst jag inte riktigt vad jag ville göra med mitt liv, jag sökte in till konstlinjen mest för att pröva på någonting nytt. Tiden på skolan kom dock att bli helt avgörande för mig då jag träffade vänner för livet och insåg att det var konst jag ville arbeta med.

Efter Lunnevad har jag utbildat mig på Konst- och Designhögskolan i Bergen och på Konsthögskolan i Umeå.

Idag är jag bosatt och verksam i Malmö och 2018 mot tog jag Fredrik Roos stipendium.

Emmelie Salomonsson

Emmelie Salomonsson

f. 1993 i Markaryd (Småland)

Gick på Lunnevad 2014-2016

Jag har alltid tecknat och visste tidigt att det var bild jag skulle arbeta med. Men hur jag skulle lyckas med det var inte så lätt att veta som 10-åring. Det var en lycka att komma till Lunnevad och möta personer med samma kreativa hjärna som en själv! Här utvecklades jag och fick kunskapen jag behövde för att veta vart jag ska ta vägen efter denna studietid. Arbetsproverna jag gjorde under det sista året på Lunnevad tog mig till ”Fakultetet för konst, musik och design (KMD)” i Bergen, Norge. Här tog jag en kandidatexamen i Design- Visuell kommunikation 2019.
Nu är jag bosatt i Karlstad och har blivit egenföretagare. Jag har fått uppdrag som exempelvis att designa bok-omslag och att skapa bilderböcker. Ett väldigt kul och givande yrke! Jag är glad att jag valde rätt väg till Lunnevad

Se mer om mig på min hemsida: www.mlieee.se

emmeliesal@hotmail.com

Elisabeth Pavon-Rythen

Född 1995 Madrid Spanien

Gick ut Lunnevad 2016

Gick sen på HDK (Högskolan för konst och design) utexaminerades 2019

Jag växte upp i Spanien och efter gymnasiet ville jag flytta till Sverige och få en mer stadig grund inom konst. Därför sökte jag till Lunnevads fhsk för att testa olika tekniker och kanske få en aning om vad jag ville fortsätta med.

Efter två år på Lunnevad kom jag in på kandidatprogrammet i Design på HDK i Göteborg, där jag jobbar mest med illustration och produktdesign. Jag gjorde mina arbetsprover på Lunnevad.

Min tid på Lunnevad var givande för mina beslut. För det första så gjorde det så att jag ville stanna i Sverige.Också att testa olika tekniker, miljön de andra deltagarna och lärarna hjälpte till att jag insåg mitt behov av att skapa, att konst och skapandet är en del av mej som jag inte kan leva utan. Jag har många fina minnen från Lunnevad som jag ofta tänker på och jag blir alltid varm om hjärtat när jag tänker tillbaka på min tid där

Charlotte Graminius

Uppvuxen i Motala

Gick ut Lunnevads konstlinje 2009

Har sedan gått på Danska konstakademins konservatorskola –inriktning måleri

 

Innan jag gick på Lunnevad hade jag läst ett år konstvetenskap på Linköpings Universitet. Där träffade jag folk som gått på
skolan tidigare, vilket inspirerade mig till att söka in på folkhögskolan. Jag ville bli konservator och efter Lunnevad
kom jag in på Köpenhamns konsthögskolas konservatorslinje inriktning måleri, där jag gick i tre år.

Jag är väldigt glad över tiden på Lunnevad. Själva miljön, de andra deltagarna och lärarna var otroligt inspirerande. Det var
givande att få arbeta med så många tekniker och material och det har jag haft stor glädje av efter att jag slutat Lunnevad.
Något annat som jag har med mig från min tid på Lunnevad och som jag haft nytta av, är känslan för färg och detaljer.

Caroline Harrius

Född i Linköping och gick ut Lunnevads konstlinje 2013.
Kandidatexamen från Kunsthøgskolen i Oslo och Masterexamen från Konstfack

Efter att ha tagit studenten från estetiska programmet med inriktning bild och formgivning hade jag ingen aning om vad jag ville göra. På gymnasiet målade jag mycket, men kände alltid att mina klasskamrater var mycket bättre än mig och tänkte att jag aldrig skulle kunna syssla med konst professionellt. Jag tog mig ändå modet att söka till Lunnevad- och kom in! För mig var det perfekt att få prova på och fördjupa sig i så många olika material och tekniker. Det var på Lunnevad jag förstod att det inte gjorde något om jag inte var bäst på att måla, för jag var ju född till att bli keramiker! Min sista termin lämnade jag knappt keramikverkstaden, det blev många nätter vid drejskivan. Innan jag började på konsthögskola valde jag att fördjupa mig ytterligare i keramik på Capellagården.
Idag har jag ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik och jobbar utöver det deltid på en konsthall, men jag tänker ofta tillbaka på keramikverkstaden på Lunnevad där allting började.

Charlotte Graminius

Charlotte Graminius

Studerade konstlinjen 2018

“Innan jag gick på Lunnevad hade jag läst ett år konstvetenskap på Linköpings Universitet. Där träffade jag folk som gått på skolan tidigare, vilket inspirerade mig till att söka in på folkhögskolan. Jag ville bli konservator och efter Lunnevad kom jag in på Köpenhamns konsthögskolas konservatorslinje inriktning måleri, där jag gick i tre år. Jag är väldigt glad över tiden på Lunnevad. Själva miljön, de andra eleverna och lärarna var otroligt inspirerande. Det var givande att få arbeta med så många tekniker och material och det har jag haft stor glädje av efter att jag slutat Lunnevad. Något annat som jag har med mig från min tid på Lunnevad och som jag haft nytta av, är känslan för färg och detaljer.”

Läs mer om våra konstutbildningar

Konstlinjen

  • Tvåårig utbildning på förberedande nivå med inriktning på konstnärlig utveckling

  • Bra grund för att kunna bli antagen till konstnärlig högskoleutbildningar

  • 45 deltagare per år

Info och ansökan

Konstlab distanskurs

  • 1-årig vidareutbildning på distans för fördjupade kunskaper inom konst

  • Bra grund inför vidare studier på konsthögskola eller för att utveckla ett befintligt konstnärskap

  • 15 deltagare per år

Info och ansökan

Ansvarig för
sidans innehåll:

Adam Clifford
Kommunikatör

Sidan uppdaterades senast den 28 september 2021