Efter konst på Lunnevad
Genom att studera konst på Lunnevad har våra deltagare blivit antagna till konstnärliga högskoleutbildningar, konsthögskolor och utvecklat sitt eget konstnärskap. Här kan du ta del av vad tidigare deltagare tycker om utbildningen och vad de gör efter sin tid på Lunnevad.

Theodor Spånberger
Studerade Konstlinjen 2021-2023



Emelie Wedhäll
Studerade Konstlinjen 2023-2024
Emelie Wedhäll gick ut Konstlinjen 2024 och arbetar nu som konstgjutare på Vadstena Konstgjuteri och illustratör, hon tecknar sin egna serie Life´s a bitch.
”Jag har alltid älskat att skapa med mina händer, sy, teckna, måla, bygga mm.
Men när mitt gymnasieval närmade sig avrådde min syokonsulent och min familj mig från att välja konst på gymnasiet. Med skeptiska meningar som ”Vad blir man av det” gjorde så jag aldrig vågade välja den inriktningen.
Som 20 åring slog jag igenom som serietecknare. Tack vare en serietecknartävling i tidningen Metro där jag blev uttagen och sedan publicerad.Min serie har publicerats i bla Rocky, Pondus, Herman Hedning, Nottretton & Nollelva tidningen, dagspress, Barncancerfondens tidning Maxa Livet mfl.
Som vuxen såg jag ju hur mycket olika yrken det finns inom konst och jag träffade andra som gått konstskolor och förstod att rådet från min syo och familj var okunskap. En annan viktig insikt jag fått är att man måste möta sina egna hinder i livet, ingen annan kan säga hur ditt liv kommer att bli eller vad som är möjligt eller inte. Följer man inte sina egna drömmar kan livet aldrig bli som man önskat och jag ville se hur långt min konst med rätt förutsättningar kunde bära mig.
Med tiden blev det tydligt vilken kunskapsbrist jag hade, vilket var frustrerande att inte kunna skapa det jag önskade. Det ledde till att jag äntligen tog tag i min dröm att gå konstskola.
Det är det bästa jag har gjort och jag kan varmt rekommendera det!
Lunnevads konstlinje är så bred, man lär sig så otroligt mycket.
Det jag fokuserade på i årskurs 2 är Photoshop och InDesign som har varit viktigt för mig för att kunna färglägga mina illustrationer. Jag förälskade mig även i keramik och så mycket mer!”

Malin Lönnberg
Studerade på konstlinjen 2020-2022


Alma Otréus
Studerade konstlinjen 2021-2023
Jag vill bli bildlärare, sa jag. Jag tänker söka universitetet, sa jag.
Du borde gå på folkhögskola först, sa mamma.
Nej, det vill jag inte, sa jag… Som tur var så hamnade jag på Lunne ändå.
Tack o lov för det! Om jag bara visste då, att Lunnevad skulle bli platsen där jag fick nya vänner, nya erfarenheter och minnen för livet.
Tänk om man alltid fick gå på Lunne och leva så här, sa vi ofta. Men folkis blir speciellt för att det inte varar för evigt, som en vis man på skolan sa. Så ta vara på tiden, ta den inte för given, för den går fort när man har roligt. Och roligt det har man!
Jag hade tillgång till fina verkstäder men ännu finare lärare på konstlinjen. Tillsammans med dem och mina vänner skapade vi tillsammans en kreativ och inspirerande miljö som är svår att hitta någon annanstans än på folkis. Jag hittade också min egen väg. Där stod jag och insåg att jag kanske inte ville bli bildlärare. Jag vill studera design, sa jag till mamma och pappa.
Nu gör jag just det. Jag studerar design på HDK Valand i Göteborg. Tack vare Lunnevad och mina lärare så vågade jag söka och tro på mig själv. Kanske skiter det sig. Kanske jobbar jag inte med design i framtiden. Men jag vill känna när jag är en gammal tant att jag försökte i alla fall. Kanske har du föräldrar som tycker folkis och att syssla med konst är slöseri med tid. Då säger jag skit i dem. Det är ditt liv och att göra sånt man älskar tillsammans med människor man älskar är aldrig slöseri med tid. Det är det som är livet. Folkislivet. Lunnelivet!

Moa Edvinsson
Född 2000 och uppvuxen i Gislaved
Gick på Lunnevad 2019 – 2021
På gymnasiet gick jag Bild och Form, en estetisk linje i Gislaved som väckte mitt intresse för konst. Efter studenten ville jag fortsätta med något kreativt och Lunnevad talades det varmt om.
Lunnevad var en lärorik och fin tid som jag kommer att bära med mig med värme. Det var en otrolig känsla att få sitta i timmar i verkstäderna och hålla på med det som jag älskar. Lunnevad gav mig självkänsla nog att söka vidare och våga satsa på en konstnärlig utbildning.
Efter min tid på Lunnevad så kom jag in på Konstfacks linje Grafisk Formgivning och Illustration. Där går jag nu andra året av min kandidat.
Instagram: @moaedvin

Emilia Rickard
Född 1989 i Finspång
Studerade på lunnevad 2020 till 2022
Jag jobbade i flera år som städare på en vårdcentral, och gick kvällskurser på ABF där jag fick testa på keramik för första gången. Blev så pass biten utav keramiken så jag kände att det var dags att kolla om jag kunde studera just keramik någonstans nära där jag bor, och hittade då Lunnevads folkhögskola. Jag sökte till konstlinjen och kom in.
Efter den dagen fick jag prova på allt inom konst, vilket var otroligt kul! Men främst var ju keramiksalen min heliga plats på skolan. Jag lärde mig mycket om olika leror och glasyrer och hur ugnarna fungerade.
Fick väldigt fria händer och kunde sitta vid drejskivan i timmar och bra experimentera.
Jag minns att mina två år på skolan var väldigt lärorika. Miljön och naturen runt Lunnevad är otroligt fin och inspirerande. Jag längtar alltid lite tillbaka till den skolan. Jag har många fina minnen där i från.
Efter min tid på Lunnevad fick jag modet att söka vidare till Formakademin i Lidköping. Där går jag nu mitt andra år och studerar keramisk produktion och formgivning och är klar till våren 2024. Jag är nu mera cirkelledare för en liten kurs i keramik på ABF, vilket är väldigt trevligt och att kunna sprida vidare all kunskap. Jag hoppas att någon i min grupp också ska våga ta steget och våga söka sig vidare som jag gjorde.
Tack vare Lunnevads folkhögskola får jag nu hålla på med det bästa jag vet, nämligen lera och jag tänker aldrig sluta.


Hedvig Liljedahl
Studerade konstlinjen 2020 till 2022
Under åren på lunnevad så fick jag ta del av många delar av konstvärlden, delar som jag nog inte hade gått nära om det inte vore för lunne. Tror det var väldigt givande att få testa allt, även om det illustrativa alltid varit mest intressant. Att få ha färglära, bygga 3D, ha kroki och snabba skissövningar med orimliga regler är saker som jag har med mig fortfarande och nog alltid kommer kolla tillbaka på.
På lunnevad var första gången som jag kunde skapa fritt och utan press, bara testa och testa och testa. Samtidigt som man var omgiven av andra som gjorde superintressanta och spännande saker, fick helt enkelt lajva pretentiös 1800-tals konstnär med mina klasskamrater och det kunde vara rätt underbart.
Efter mina två år blev jag hösten 2022 antagen på kandidatprogrammet i design på HDK Valand i Göteborg. Där ägnar jag mig mest åt att illustrera och jobba grafiskt. Ibland när det finns tid målar jag, och saknar lite att få jobba konstnärligt och utan prestation.

Karin Kytökangas
Jag kom till denna jorden 1991 och är uppvuxen i Landsbro (Vetlanda), Småland.
Iden på Lunnevad vad avgörande för mig. Jag hade alltid velat spendera mer tid med att utveckla mitt konst-skapande och Lunnevad gav mig ett utrymme där jag helt fokuserat kunde göra det jag älskar mest. Då var jag främst intresserad av måleri men jag tror att även de andra grundläggande kunskaperna jag lärde mig inom skulptur, teckning osv. har varit en stor undermedveten källa till inspiration som jag arbetar mer med just nu. Och de människor jag lärde känna under mina två år på Lunnevad är fortfarande några av mina absolut närmaste vänner!
Mellan 2014 till 2016 bodde jag i Malmö och var verksam i ateljéverkstaden FRANK. År 2016 började jag på Royal Academy of Art i Haag, Nederländerna. Det är en fyraårig utbildning i fri konst där jag går en inrikting som heter Autonoom. Nu arbetar jag främst med konstinstallationer, text och performance.
Läs mer om våra konstutbildningar
Konstlinjen
Konstlab distanskurs
Ansvarig för
sidans innehåll:
Adam Clifford
Kommunikatör
adam.clifford@lunnevad.se
0724 62 73 47
Sidan uppdaterades senast den 28 september 2021