Konstlinjen
Vår konstlinje är en ett eller tvåårig utbildning på förberedande nivå. Här får du de kunskaper och färdigheter inom bildområdet som krävs för att bli antagen till konstnärliga högskoleutbildningar eller för att kunna arbeta vidare på egen hand. Vi ger dig grundkunskaper inom teckning, målning, grafik, skulptur, kroki, design, digital bildbehandling, keramik, konstorientering, projektarbete och handledning vid ansökan till vidare utbildning.
Kursens innehåll
Första året läser du alla ämnen, väljer du att fortsätta det andra året har du under vårterminen möjlighet att välja vad du vill fördjupa dig inom. Andraårsdeltagarna har egen ateljéplats. För att komma in på årskurs två behöver du ha gått första året på Lunnevad, eller ha motsvarande förkunskaper. Konstutbildningen har god tillgång till lärare och resurser för omfattande individuell handledningstid. Våra välutrustade lokaler och ateljéer är öppna dygnet runt. För att ge dig möjlighet att ta del av olika sätt att arbeta har vi, förutom skolans egna lärare, varje år ett antal gästlärare inom olika områden. Alla lärare är erfarna pedagoger med högskoleutbildning och egen konstnärlig verksamhet.
Mål med kursen
Att utveckla deltagarnas förståelse, teknik och förmåga att uttrycka sig i bild och form.
Att ge en bra grund för studier på högskola, ett framtida arbete eller en meningsfull och aktiv fritid inom konstsektorn.
Inspireras av konstresor och föreläsare
En viktig del i utbildningen är våra årliga konstresor, som till stor del subventioneras av skolan. Dessa går till städer i Europa som erbjuder internationell konst och design av nutida och äldre konstnärer. Vi bjuder också in föreläsare från olika yrkesgrupper för att ge orientering och inspiration om yrken och arbetssätt inom ex. konst, design, illustration och utbildningsvägar.
Ämnen
Måleri – materialkunskap, målaritekniker, färglära, färgblandning, komposition
Färglära – teoretiska samt praktiska övningar i färglära.
Grafik – olika tekniker inom koppargrafik och andra medier samt att använda dessa i skilda sammanhang.
Skulptur – Rumslig gestaltning
Keramik – materialkunskap, hantverkskunnande och designprocess
Teckning – att undersöka världen och hur den kan beskrivas. Perspektivlära, djupverkan, bildkomposition, ljus-skugga, volym, uttryck
.
Konstorientering – orientering i samtidskonsten och konsthistorien, konstnärernas villkor och samhällets kulturpolitik på olika platser och i olika tider.
Digital bild – grundläggande kunskaper i Photoshop och andra programvaror tex Illustrator
Design – introduktion i designprocessen
Kroki – snabba skisser och längre studier efter modell
Projektarbete – under en del av vårterminen arbetar årskurs 2 med ett individuellt projekt utformat i samråd med en eller flera lärare.
Har du några frågor om Konst på Lunnevad?
Ingen vet bättre än våra deltagare hur det är att studera på Lunnevad. Undrar du något om Konst eller Konstlab – distanskurs så är du välkommen att höra av dig till: