Konstlinjen

Vår konstlinje är en ett eller tvåårig utbildning på förberedande nivå. Här får du de kunskaper och färdigheter inom bildområdet som krävs för att bli antagen till konstnärliga högskoleutbildningar eller för att kunna arbeta vidare på egen hand. Vi ger dig grundkunskaper inom teckning, målning, grafik, skulptur, kroki, design, digital bildbehandling, keramik, konstorientering, projektarbete och handledning vid ansökan till vidare utbildning.

Kursinfo

Kurstid
24 aug−20 dec 2022 och 9 jan−2 juni 2023

Ansök senast
19 april 2022

Kurslängd
38 veckor

Info om arbetsprover
Info om arbetsprover
Info om prova-på dagar
Info om prova-på dagar
Ansök här

Kursens innehåll

Första året läser du alla ämnen, väljer du att fortsätta det andra året har du under vårterminen möjlighet att välja vad du vill fördjupa dig inom. Andraårsdeltagarna har egen ateljéplats. För att komma in på årskurs två behöver du ha gått första året på Lunnevad, eller ha motsvarande förkunskaper. Konstutbildningen har god tillgång till lärare och resurser för omfattande individuell handledningstid. Våra välutrustade lokaler och ateljéer är öppna dygnet runt. För att ge dig möjlighet att ta del av olika sätt att arbeta har vi, förutom skolans egna lärare, varje år ett antal gästlärare inom olika områden. Alla lärare är erfarna pedagoger med högskoleutbildning och egen konstnärlig verksamhet.

Mål med kursen

 • Att utveckla deltagarnas förståelse, teknik och förmåga att uttrycka sig i bild och form.

 • Att ge en bra grund för studier på högskola, ett framtida arbete eller en meningsfull och aktiv fritid inom konstsektorn.

Inspireras av konstresor och föreläsare

En viktig del i utbildningen är våra årliga konstresor, som till stor del subventioneras av skolan. Dessa går till städer i Europa som erbjuder internationell konst och design av nutida och äldre konstnärer. Vi bjuder också in föreläsare från olika yrkesgrupper för att ge orientering och inspiration om yrken och arbetssätt inom ex. konst, design, illustration och utbildningsvägar.

Ämnen

 • Måleri – materialkunskap, målaritekniker, färglära, färgblandning, komposition

 • Färglära – teoretiska samt praktiska övningar i färglära.

 • Grafik – olika tekniker inom koppargrafik och andra medier samt att använda dessa i skilda sammanhang.

 • Skulptur – Rumslig gestaltning

 • Keramik – materialkunskap, hantverkskunnande och designprocess

 • Teckning – att undersöka världen och hur den kan beskrivas. Perspektivlära, djupverkan, bildkomposition, ljus-skugga, volym, uttryck

Se kursbeskrivningar

.

 • Konstorientering – orientering i samtidskonsten och konsthistorien, konstnärernas villkor och samhällets kulturpolitik på olika platser och i olika tider.

 • Digital bild – grundläggande kunskaper i Photoshop och andra programvaror tex Illustrator

 • Design – introduktion i designprocessen

 • Kroki – snabba skisser och längre studier efter modell

 • Projektarbete – under en del av vårterminen arbetar årskurs 2 med ett individuellt projekt utformat i samråd med en eller flera lärare.

Har du några frågor om Konst på Lunnevad?

Ingen vet bättre än våra deltagare hur det är att studera på Lunnevad. Undrar du något om Konst eller Konstlab – distanskurs så är du välkommen att höra av dig till:

Deltagare på Konst

Malva Sylvan

Mejla Malva

Deltagare på Konst

Malin Lönnberg

Mejla Malin

Josefin Nordström

Deltagare på KonstLab

Mejla Josefin

Sara Söderlind

Deltagare på KonstLab

Mejla Sara

Följ @lunnevadskonstlinje på Instagram!

I våra sociala kanaler får du en inblick i hur det är att gå på Konstlinjen på Lunnevad. Vi finns på Instagram, och även Facebook.