Artists in Residence


Långsiktig satsning av musiklinjen

Att ha våra egna Artists in Residence på Musiklinjen var en ny och lockande tanke som föddes under början av vårterminen 2014. Artist in Residence innebär att någon artist eller konstnär får möjlighet att skapa något under en längre period på till exempel en institution, som kan vara ett konserthus eller en fast ensemble/orkester.

På Musiklinjen har vi under varje läsår ett antal gästlärare som vanligtvis kommer och träffar våra elever under en dag. Med vår nya tanke kommer en artist inte bara en utan ett flertal gånger under en period av tre terminer och får därmed möjlighet att träffa eleverna vid flera tillfällen, jobba mer långsiktigt och hjälpa till att staka ut den väg eleverna följer. Våra elever kan då också tränga djupare in i gästlärarens material och tankesätt.

Folkmusikinriktningen: Ale Möller

Ale Möller har hittills medverkat på ett hundratal skivinspelningar, antingen i eget namn eller som medlem i olika konstellationer; Filarfolket var en av de första. Ale Möllers egen orkester – Ale Möller Band – skivdebuterade 2004 med den Grammis-belönade cd:n Bodjal. Uppföljaren Djef Djel släpptes våren 2007. Möller ingår även i ett antal andra musikgrupper, bland annat gruppen Frifot, där han samarbetar med sångerskan och fiolisten Lena Willemark samt fiolisten och säckpiparen Per Gudmundson. Även Frifots cd Sluring belönades med en Grammis 2005.

 

Klassiska inriktningen: Marcello Defant

Marcello Defant, violinist och lärare från Italien, framträdde offentligt första gången som 15-åring och har sedan dess haft en framgångsrik karriär både som ­solist och som kammar­musiker, allt från duo tillsammans med pianisten Giacomo Battarino till första­violinist med Concord Chamber Music Ensemble, som består av framstående musiker från hela Europa. Han har dessutom gjort en stor mängd skivinspelningar.
Förutom att hålla mästarklasser runt om i världen blir han ofta inbjuden som jurymedlem i internationella musiktävlingar.

 

Jazzinriktningen: Martin Öhman

Martin Öhman är trumslagare och live-elektronist, numera bosatt i norra Småland. Martin spelar till vardags i band som Klabbes Bank, Belle, Soil Collectors och Kvintetten Som Sprängdes. Tillsammans med Erika Angell driver han också den avantgarde-elektroniska duon The Moth. Med fötterna i den fria improvisationsmusikens mylla finns den alltid närvarande i Martins musicerande även om han sitter bakom trummorna i ett synth eller noise-rockband.