Artists in Residence


Långsiktig satsning av musiklinjen

Att ha våra egna Artists in Residence på Musiklinjen var en ny och lockande tanke som föddes under början av vårterminen 2014. Artist in Residence innebär att någon artist eller konstnär får möjlighet att skapa något under en längre period på till exempel en institution, som kan vara ett konserthus eller en fast ensemble/orkester.

På Musiklinjen har vi under varje läsår ett antal gästlärare som vanligtvis kommer och träffar våra elever under en dag. Med vår nya tanke kommer en artist inte bara en utan ett flertal gånger under en period av tre terminer och får därmed möjlighet att träffa deltagarna vid flera tillfällen, jobba mer långsiktigt och hjälpa till att staka ut den väg deltagarna följer. Våra deltagare kan då också tränga djupare in i gästlärarens material och tankesätt.

Folkmusikinriktningen: Ale Möller

Ale Möller har hittills medverkat på ett hundratal skivinspelningar, antingen i eget namn eller som medlem i olika konstellationer; Filarfolket var en av de första. Ale Möllers egen orkester – Ale Möller Band – skivdebuterade 2004 med den Grammis-belönade cd:n Bodjal. Uppföljaren Djef Djel släpptes våren 2007. Möller ingår även i ett antal andra musikgrupper, bland annat gruppen Frifot, där han samarbetar med sångerskan och fiolisten Lena Willemark samt fiolisten och säckpiparen Per Gudmundson. Även Frifots cd Sluring belönades med en Grammis 2005.

 

Klassiska inriktningen: Olle Persson

Foto: M. Bäcker

Olle Persson har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han utöver en diplomexamen i solosång även tagit musiklärar-och sångpedagogexamen. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska liedrepertoaren; Franz Schuberts ”Die Schöne Müllerin” har Olle, tillsammans med gitarristen Mats Bergström, framfört i otaliga konserthus världen över.

Olle har även rönt stora framgångar som operasångare i ett flertal olika roller. Han finns representerad på en rad CD inspelningar, varav flera har blivit grammisbelönade.

 

Jazzinriktningen: Lina Nyberg

Lina Nyberg har sedan 20 år profilerat sig som en av de mest kreativa och egensinniga musikerna i Norden. Hon har framträtt i ett stort antal länder, jobbat med några av de främsta musikerna i världen, och givit ut 16 skivor i eget namn. Hon har utsetts till årets musiker (2011), fått motta Lars Gullin stipendiet (2014) och Kungliga Musikaliska Akademiens stora jazzpris (2016).

Dessutom har Lina de senaste åren kommit att bli en flitig debattör om musikernas och musikens position i Sverige.

Foto: Miki Anagrius