Projektår
Lunnevads folkhögskola har beslutat att pausa Projektåret.
Vi återkommer med ett nytt spännande koncept, håll utkik efter mer info i våra sociala kanaler under våren.
Vi kan se att många yrkesverksamma inom dans idag både jobbar som dansare, koreografer, projektledare, producenter och pedagoger. De jobbar med vitt skilda målgrupper; från bebisar till pensionärer i vitt skilda sammanhang som skolor, bibliotek, film, scen och äldreboenden. Vårt syfte med Projektåret är att möta och förbereda deltagaren inför denna verklighet. Här får du starta, driva och genomföra ett projekt, enskilt eller tillsammans med andra. Du får fördjupad kunskap i ämnen så som koreografi, dansimprovisation, dansmetodik och pedagogik samt projekt och entreprenörskap. Du utvecklar också din egen dans med dagliga dansklasser. Vi hjälper dig att förbereda dig inför den karriär du vill ha om det så är som dansare, lärare, koreograf, producent, projektledare eller alltihop!
Kursens innehåll
Navet i utbildningen är ditt projekt som du antingen driver enskilt eller i grupp. Under hela läsåret har du daglig dansträning och du dansar varje vecka balett, modern och nutida dans, street och jazzdans. Du kompletterar dansträningen med fysträning som kondition och styrka liksom alternativa träningsformer som yoga, floorbarre och somatiska praktiker. Du läser kurser i koreografi, dansimprovisation, dansmetodik och pedagogik, dansteori samt Projekt och entreprenörskap. Du har mycket självständigt arbete blandat med lärarledd undervisning. En viktig aspekt av utbildningen är dess samhällsengagemang. Hur möter vi och bemöter vi andra människor i vår praktik? Vilken roll har vi som ledare/koreograf/pedagog? Vi utgår ifrån folkbildningens syn på den aktiva deltagaren och demokratiska arbetssätt. Du har en veckas praktik, åker på studieresor, tittar på professionella dansföreställningar och träffar spännande gästlärare.
Mål med kursen
Att ge deltagarna möjlighet att förvärva kunskap som står i direkt samklang med arbetsmarknaden
Att ge erfarenhet av att starta, driva och avsluta ett större projekt inom dans.
Att ge en bra grund för studier på högskola och framtida arbete
Att ge deltagarna förutsättningar till eget ansvar för sitt lärande och kunskapsbyggande som kan användas i flera aspekter av livet.
Projekt
Hela läsåret präglas av arbetet med ditt projekt. Schemalagd tid med och utan lärare finns under hela året för att driva projektet. Projekten kan genomföras enskilt, i grupp eller med hela klassen. Förutsättningarna för projekten ser olika ut per läsår men på något sätt ska de, i någon aspekt, vara kopplade till civilsamhället. Det kan vara som ett rent community dance-projekt men det är inte nödvändigt. I projektet har du nära kontakt med och handledning av lärare, under hela processen.
Exempel på projekt som genomförts är dansföreställningar i samarbete med äldreboenden, dansfilm, experimentellt koreografiprojekt i sociala medier, dansföreställning utifrån privilegier och samarbete inklusive dansföreställning med en kvinnoförening.
Praktik
Under höstterminen genomförs en veckas praktik som du som deltagare själv ordnar, med handledning och hjälp av lärare. Praktiken kan utföras hos en koreograf, pedagog, producent, på en teater, skola eller dylikt. Här kan du ta chansen att knyta värdefulla kontakter, få närgången inblick i ett visst yrke eller arbetsplats. Låt ditt intresse och lust prägla valet!
Exempel på praktikplatser från föregående år är community dance – projektet Lonely Riders, Skånes dansteater, Mobile Dance, Fredrik Benke Rydman, Dansinitiativet, Erika Petersson Pekula, Gabriella Marku, De Geer-gymnasiets och Holaved- gymnasiets dansprogram.
Ämnen
Dansteknik: balett, jazz, modern och nutida dans, street
Projekt och entreprenörskap
Dansimprovisation
Danskomposition
Dansmetodik och pedagogik
Dansteori och omvärldsorientering
Fysträning, exempelvis löpning, boxning, Tabata
Alternativträning, ex. yoga, floorbarre, somatiska praktik
Projekttid