Efter Lunnevad


Efter Lunnevad har många av våra deltagare från Danslinjen-dans utbildat sig till bland annat: koreograf, personlig tränare, showartist, dansare i kompanier (exempelvis Blauba, Danskompaniet Jelnek, Kolko, BAHE, Art of Spectra), mimartist, skådespelare, musikalartist, danslärare på Balettakademien och Performing Arts, sjukgymnast.

Här berättar några av dem om tiden på och efter Lunnevad…

“Efter gymnasiet visste jag att jag ville jobba som musikalartist, men ville självklart fortsätta jobba på min dansgrund, vilket man behöver som musikalartist. Jag sökte till ett par dansskolor och tyckte att Lunnevad var den bästa på grund av bredden på utbildningen; jag kunde göra tillval i metodik och pedagogik samt i sång, och det fanns plats för många olika dansstilar på schemat. Det stängdes ingen dörr, det bara öppnades fler!”

Elin Ljungberg, musikalartist

“Efter gymnasiet visste jag att jag ville fortsätta med dans. Men jag visste inte riktigt hur jag ville uttrycka mig genom dans. Det var då jag upptäckte Lunnevads Folkhögskolas Danslinje som erbjöd mig en bred och intensiv utbildning och det var precis vad jag behövde.”

Vincent Jonsson, dansare

“Lunnevad gav mig möjlighet att utvecklas inom dansen – såväl tekniskt som konstnärligt. Det breda utbudet av dansstilar och lärarnas höga kompetens gav mig möjlighet att prova mina vingar i en trygg miljö, för att sedan inse att det är dansen som jag vill ha som yrke. Året på Danslinjen gav mig mer träningsvärk än jag någonsin känt tidigare – och vänner för livet”

Lovisa Wallerström, danslärare, koreograf och dansare

“Jag hade ansökt till några dansskolor samt varit på antagningsprov men ingen kändes riktigt rätt förrän jag kom till Lunnevads antagning. Jag visste direkt efter audition att det var där jag ville spendera mitt nästkommande år då det var så professionella lärare, väldigt härlig stämning bland deltagarna, en bra bredd på dansstilar samt att lokalen var helt fantastisk. Det visade sig vara ett perfekt val för mig.”

Emilia Lindestam, dansare

“Lunnevads Danslinje var en viktig mellanlandning på väg hit där jag är idag! Jag vill fortsätta på denna väg, betrakta dans ur olika synvinklar, koreografera, inspirera och bli inspirerad!”

Päivi Salomaa, danslärare och koreograf

“Ett år av hårt arbete gav mig en klar idé om vad jag vill hålla på med, nutida dans. Nu utbildar jag mig vid Laban School of Contemporary Dance i London där mina intressen inom koreografi och rörelseanalys blir intensivt stimulerade. Mitt mål är att få arbeta med människor där det finns utrymme för dialog och att jag kan få fortsätta utvecklas och utmana mina gränser, som dansare, lärare, koreograf men framför allt som människa.”

Sofia Harryson, dansare och koreograf

“Mitt år på Lunnevad påverkade främst min utveckling i olika dansstilar, jag fick en bredare grund och erfarenhet i mitt konstnärskap att utveckla vidare och det har jag haft stor användning för i min nuvarande utbildning. Under året fick jag även prova både mentalt och fysiskt att dansa på heltid och fundera om det var något jag ville och kunde satsa på vilket var ett bra förberedande år att börja med.”

Ellen Skoglund, dansare

“Året på Lunnevads Danslinje var året då allt föll på plats för mig, det året insåg jag vad jag ville göra. Under ett år fick jag lära känna nya människor och under ett år fick dansen vara i fokus! Efter Lunnevad gick jag tre år på Performing Arts School i Göteborg och fortsatte där efter ett år på Danshögskolan i Stockholm. Nu jobbar jag inom skola, undervisar i dans och är mentor. Jag har fått mitt drömjobb!”

Anna Larsson, danspedagog

“På Lunnevad fick jag chansen att undersöka flera intressen. Utöver det breda dansutbudet fick jag möjlighet att välja både sång och pedagogik. Bredden på dansstilar i kombination med tillvalsämnena gav mig grundläggande förutsättningar att söka vidare på bred front. Alla mina frågor besvarades inte men Lunnevad gjorde att jag ville fortsätta undersöka ämnet.

Efter ett år på Danshögskolans pedagogutbildning har jag nu sökt in på dansarutbildningen på samma skola. Där går jag nu och känner att jag verkligen har hittat det jag har sökt efter. Frågorna från Lunnevadstiden har besvarats men nya har dykt upp.

Ett citat som jag nyligen läst är “plunge boldly into the thick of life” (J.W Goethe). På en höft betyder det “störta fräckt in i livets djup”. Jag har funderat kring detta och kommit fram till att det alltid är värdefullt att prova saker, vilket jag tycker att citatet syftar till. “Att prova är modigt och lärorikt.”

Per Sundberg, dansare