Allmän kurs med slöjd- och hantverksinriktning

Allmän kurs med slöjd och hantverksinriktning på halvtid

Du får kunskap om slöjd- och hantverkstekniker inom tre olika material och teknikområden, TRÄ, SMIDE, SKINNSÖMNAD och TRÅDSLÖJD, en praktisk – estetisk kurs i ett teoretiskt sammanhang.

Du går två dagar i veckan under läsåret där en dag är förlagd till Lunnevads folkhögskola i Sjögestad och en dag till Hemslöjdsgården och smedja i Linköping. Utöver detta deltar du i skolans introduktionsvecka samt skolans folkbildarkurs tillsammans med alla deltagare på skolan.

I samband med din antagning kommer du bli uppringd för en kort intervju.

Kursinfo

Kurstid

För vårterminsstart gäller 10 jan 2022 till 20 dec 2022

För höstterminstart gäller 24 aug−20 dec 2022 och 9 jan−2 juni 2023

Ansök senast
15 maj

Sök tidigt för att få snabbare svar.

Kurslängd
38 veckor

Ansökan för höstterminen

Kursens innehåll

På Lunnevad studerar du tematiskt, teman som utgår från agenda 2030 med hållbarhet och miljö i fokus. Hur kan de nya samhällsbehoven dra nytta av de gamla kompetenserna? Vad i hur vi levde förr kan vi använda för att nå våra framtida miljömål?  Kan trä-, smide-, och trådslöjd hjälpa den moderna människan att leva mer hållbart?  Ämnen som ingår i temastudierna är naturkunskap, samhällskunskap, historia och svenska.

På Hemslöjdsgården

Läser du följande:
Klassiskt järnsmide med ässja och städ.
– Träslöjd, enkel bruksslöjd med handverktyg och maskiner.
– Trådslöjd med utgångspunkt i traditionella metalltrådsarbeten som kan utvecklas till ett eget formspråk.
– Ny delkurs på hantverksinriktningen nästa läsår blir Skinnsömnad. Ett spännande område där du får prova på varierande tekniker och jobba med olika typer av skinn. Mera information kommer.

Du lär dig tillverka föremål och produkter med traditionella verktyg och metoder. Grundläggande skissarbete och formgivning för dina arbeten ingår också i kursen. De olika teknikerna är indelade i tre olika block med 11 veckor för respektive område.

Du får också möjlighet att studera äldre föremål i en autentisk miljö. På Lunnevad står Egebystugorna, en miljö i ursprungligt skick med bevarande inventarier sedan flera hundra år.

Välkommen att kontakta Anna Cardenbäck
biträdande rektor, linjesamordnare allmän kurs.
Mobil: 073-096 76 51
anna.cardenback@lunnevad.se

Om du har frågor om slöjd- och hantverks delen kontakta:
ann-sofie.svansbo@hemslojd.org

Kursen är studiestödsberättigad hos CSN på gymnasienivå (A1)

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälningar.

Ansökningen till Allmän kurs med slöjd och hantverksinriktning
är öppen till 15 maj för höstterminen. Sök tidigt för att få snabbare svar.

Ansök till höstterminen

Möt dina lärare

Efter
Lunnevad

Min tid på Lunnevads folkhögskola

Jag har alltid drömt om att studera till läkare, men livets skeenden har inte alltid givit mig medvind och olyckliga händelser i kombination med ett dåligt självförtroende gjorde att drömmen kändes ouppnåelig. Jag blev tipsad om att ett år på folkhögskola skulle kunna öka mina chanser att bli antagen till Läkarprogrammet och innan jag beslutade mig för att ansöka så läste jag på nätet om konceptet folkhögskola. På diverse forum fann jag både ris och ros, men de åsikter jag tyckte stod ut var att folkhögskola var något för de som önskar ha en ”slapp sysselsättning” och ”inte har några direkta ambitioner”. Detta kändes alltså inte vid första anblick som något som passade mig särskilt bra, men jag har sällan varit den personen som bara lyssnar till andra utan att bilda mig en egen uppfattning, så jag bestämde mig för att ansöka ändå. Jag blev antagen, tog mig an ett år jag trodde skulle kännas långt och inte ge mig så mycket mer än ett papper där det stod att jag genomgått ett år på Folkhögskola, som sedan skulle kunna lotsa mig vidare.

Om jag bara vetat då hur fel jag skulle komma att få! Under mitt år på Lunnevad kan jag med handen på hjärtat säga att jag träffade de finaste, mest genuina människorna jag någonsin stött på. Detta inkluderar min fantastiska linjeledare, samtliga lärare och elever. Redan under mina första månader på Lunnevad utvecklades jag oerhört mycket på ett personligt plan, jag blev efter ett halvår otroligt mycket mer självsäker samt vågade tro på mig själv och det kändes inte längre helt omöjligt att nå mina mål. Jag peppades och stöttades av både lärare och linjeledare längs hela vägen och fann fantastiska vänner jag har kontakt med än idag. Lunnevads folkhögskola är oerhört bra på att individanpassa utbildningen, vilket gör att oavsett bakgrund, mål och personlighet så kommer du bli välkomnad och trivas.

Idag när jag skriver detta har jag precis avslutat min första termin på Läkarprogrammet och vill genuint säga att jag fått ut mer av mitt år på Lunnevad än av hela min studietid på gymnasiet och tidigare universitetsstudier sammanlagt. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna få bättre självförtroende eller våga ta för mig av livet som jag gjort sedan Lunnevad, inte heller väntade jag mig att jag skulle få med mig en så stor andel ny kunskap som jag fick. Jag kan inte med ord beskriva hur glad jag är att jag tog beslutet att ansöka, att det just blev Lunnevads folkhögskola och jag vill rikta ett stort TACK till alla som hjälpt mig längs vägen!

Rebecca Läppänen

Aktuellt på allmän kurs

Alla nyheter