Folkdans på Lunnevad

.

Lunnevads folkmusiker kickstartade igång terminen med en heldag i dansens tecken. Lärare var som vanligt Ami Dregelid, dansare och pedagog med fokus på folkdans. Folkmusikerna fick sig en grundlig genomgång av hur man dansar traditionell nordisk folkdans, allt för att få in det rätta svänget även i spelet.

Ett nytt år på musiklinjen

.

Efter ett långt sommaruppehåll sjuder musiklinjens lokaler av liv igen. Eleverna som går andra året rivstartade övningen redan innan uppropet och förstaårseleverna tog inte mycket längre tid på sig för att komma på banan.

Musiklinjen på resa

.

Terminen avslutades i Prag

I maj åkte musiklinjen på studieresa till Prag. En buss fullpackad med förväntansfulla elever och lärare begav sig ner genom Europa. Väderprognosen sade regn men vid ankomsten till Prag var vädret fantastiskt, högsommarvärme med ljumma kvällar och inte en droppe regn! Konserter med John Patitucci, Figaros bröllop på operan, tjeckist pubhäng med livejazz och besök på några av stans notaffärer samt allmänt turistande gjorde resan till en värdig avslutning på ett fantastiskt år. Fem dagar efter avresan kom alla tillbaka, lite möra efter bussresan men med fina minnen!

Folkmusikkonsert

.

Halva musiklinjen på scen i dagrummet

Trots att läsåret lider mot sitt slut fortsätter konserterna på musiklinjen. Folkmusikinriktningen hade sin slutkonsert i förra veckan, där de tillsammans med inbjudna gäster summerade terminen. Förutom eleverna från folkmusikinriktningen medverkade alla de elever från andra inriktningar som valt folkmusikensemble som tillvalsämne. Resultatet blev en maratonkonsert på mer än en och en halv timme i ett fullsatt dagrum. En strålande avslutning på folkmusikåret!

Musiklinjens examenskonserter

.

Tolv elever avslutade sina två år på scenen

Efter två års studier på musiklinjen var det under förra veckan dags för tolv elever att kliva upp på scen för sina examenskonserter. Två folkmusiker, fem klassiska musiker och fem jazzmusiker bjöd under tre kvällar på musik som de själva valt, musik som representerar den utveckling som de själva upplevt under två år.

Musiklinjens finalkonserter

.

Musik hela helgen på Lunnevad

I helgen var det dags! På lördagen bjöd Lunnevads folkhögskola på festival med musik, konst och dans, och på söndagen var det dags för musiklinjens finalkonserter. Söndagens konserter började med orkester och kör. Lunnevads kammarorkester har samarbetat med Linköpings Akademiska Orkester och öppnade det hela med musik av Copland och Ravel. Lunnevads stråkorkester fortsatte på det inslagna temat nyare musik och spelade musik av Britten och Rautavaara innan kammarkören avslutade med bland annat musik arrangerad av musiklinjens egen Sara Höglund, samt "Liv" av Sven Hagvil som undervisar på skolan.

Ellen Andersson Quartet vann tung titel

.

Lunnevadselever prisade

Albumet "I'll be Seeing You" med Ellen Andersson Quartet utsågs nyligen till Gyllene Skivan 2016 av tidningen Orkesterjournalen. Priset som årets bästa skiva brukar normalt sett inte gå till debutalbum men juryn valde att ändå premiera gruppens tolkningar av jazz-standards. Två av kvartettens medlemmar har ett förflutet på Lunnevads folkhögskolas musiklinje; Ellen Andersson - sång, och Sebastian Brydniak - trummor gick båda på musiklinjen under två år innan de fortsatte sina studier på annat håll.

Musikteaterbesök i Stockholm

.

Folkmusikinriktningen på utflykt

Tisdagen den 2/5 gjorde folkmusikinriktningen tillsammans med sin lärare Per Eckerbom en resa till Stockholm. De gick på föreställningen "Fäboland" av och med Samantha Olanders och Sara Parkman, som blev utnämnd till årets artist på folk- och världsmusikgalan i år. En mycket trevlig dag!