Jazz

Lunnevads musiklinje erbjuder dig en stimulerande miljö där du har förutsättningar att utvecklas både musikaliskt och personligt.

Du som går på jazzinriktningen får spela mycket ensemble i olika stilar. Vi har konserter nästan varje vecka och du har själv möjlighet att ordna egna konserter.Vi åker på öppna Jam i Linköping och gör regelbundna konserter tillsammans med både Sommenbygdens- och Liljeholmens folkhögskolor. Jazzinriktningen är också förband till Bohuslän Big Band på Vara konserthus. Under vecka 5 har vi repvecka och vecka 6 åker alla på turné. Du planerar upplägg, turnérutt och väljer musik tillsammans med de andra i din turnégrupp. I slutet av andra året får du tillsammans med dina kurskamrater göra din examenskonsert som också pressas på CD.

Vi har gott om rep- och övningsrum vilket gör att du har stora möjligheter att utvecklas på ditt instrument och att bli en rutinerad ensemblemusiker. Lunnevad är en inspirerande miljö där du kan lyssna på konserter med både folkmusik, jazzmusik och klassisk musik och träffa andra intressanta elever från Lunnevads konstlinje, danslinje och allmän kurs.

Vårt storband, 5 saxar, 4 trumpeter, 4 tromboner, gitarr, piano, bas, trummor och sångsolister, repar varje vecka och gör ett flertal konserter varje år. Här får du en unik chans att träna upp en bra notläsning, lära dig de olika "rollerna" i bandet, spela standardrepertoar och nyskriven musik för storband och känna den sköna känslan och trycket i ett större band.

I jazzensemble får du prova på olika stilar och även själv välja stil och inriktning i vissa av ensembleperioderna.

Vi jobbar ihop med både folkmusikinriktningen och den klassiska inriktningen i flera olika projekt under året. Det här ger dig möjlighet att möta annan musik i närbild vilket är både inspirerande och utvecklande.

Dina ämnen
Huvudinstrument, jazzensemble, standardrepertoar, rytmensemble, storband, jazzteori, musikaliskt hantverk, jazzlyssning, masterclass och konsertverksamhet

Tillval
Biinstrument, kammarorkester, stråkorkester, kammarkör, folkmusikensemble, laptop-ensemble och ensembleledning.

Särskilda förkunskaper
Du ska kunna spela ett instrument eller sjunga.

Antagning
För att denna förmåga ska kunna bedömas kallas du till ett antagningsprov under en dag.
Antagningsproven äger rum 2 maj, 3 maj, 4 maj och 7 maj  2018. Besked om vilken dag du kallas till lämnas efter ansökningstidens utgång.

Provets omfattning

  • Ett spel- eller sångprov, där du på ditt huvudinstrument ska vara beredd att spela/sjunga en självvald låt, en obligatoriskt låt och en enkel låt a prima vista. Det obligatoriska låtarna kan hämtas från vår webbsida i samband med kallelse till provet. Det är självklart att du även improviserar på dina låtar.
  • Kompgrupp erbjuds. Skicka in noter till den självvalda låten tillsammans med ansökan och märk dem med ditt namn och instrument. Noterna ska vara kopierade i 3 ex, och om så behövs, vara transponerade.
  • Ett skriftligt prov med en gehörsdel och en teoridel.
  • I samband med antagningsprovet ingår ett samtal med lärare och nuvarande elever om linjens inriktning och ditt eget studiemål. Du får också information om skolan och om musiklinjen. Om du som biinstrument har ett orkesterinstrument eller piano och håller en god nivå, erbjuds du möjlighet att spela upp ett stycke. Biinstrument är dock inte obligatoriskt.

I mån av lediga platser kan antagning göras på vissa instrument även med kursstart fr o m vårterminens början. Kontakta skolan!

Om musiklinjen
Musiklinjen ger sedan starten 1958 en gedigen grund för högre musikstudier och ett aktivt musicerande. Musiklinjen har en lång och framgångsrik tradition av ensemblespel och instrumentalundervisning. Du som går på musiklinjen kan välja mellan en klassisk inriktning, en jazzinriktning och en folkmusikinriktning. Linjen är tvåårig och har ca 60 elever. Under kursens gång anordnas många konserter på och utanför skolan. Varje år genomförs olika projekt, turnéer och konsertbesök. En studio och ett 30-tal välutrustade undervisnings- och övningsrum samt ett välfyllt musikbibliotek står till förfogande. Ett stort antal instrument finns för utlåning.

Dina lärare på jazzinriktningen:

Magnus Svedberg: trombon, trumpet, jazzensemble, rytmensemble, standardensemble, improvisation, jazzlyssning, masterclass
Leif Segerberg: saxofon, biinstrument klarinett/flöjt, jazzensemble, storband, masterclass
Anders Ekman: musikaliskt hantverk, laptop-ensemble, Musik och samhälle
Niclas Lindblom: kontrabas/elbas, jazzensemble, masterclass
Johan Nilsson: elgitarr, jazzteori, jazzensemble, jazzlyssning, masterclass
Sofie Norling: jazzsång, jazzensemble, sångensemble, masterclass
Anders Gustavsson: trumset, masterclass
Niklas Hakegård: piano, masterclass

Dina studier på Lunnevads folkhögskola sker på heltid och uppfyller Centrala Studiestödsnämndens krav för heltidsstudier.