Folkmusik

Lunnevads musiklinje erbjuder dig en stimulerande miljö där du har förutsättningar att utvecklas både musikaliskt och personligt.

Du som går på folkmusikinriktningen får spela mycket ensemble. Vi lägger tonvikten på nordisk folkmusik, men du får även möjlighet att spela musik från andra delar av världen. Vi har ett samarbete med Folkmusikfestivalen i Linköping där vi ger vår första konsert på hösten. Dessutom har vi regelbundna konserter på skolan och ett antal spelningar i Linköping med omnejd. Under vecka 5 har vi repvecka och vecka 6 åker alla på turné. Du planerar upplägg, turnérutt och väljer musik tillsammans med de andra i din turnégrupp. I slutet av andra året får du tillsammans med dina kurskamrater göra din examenskonsert som också pressas på CD.

Vi har gott om rep- och övningsrum vilket gör att du har stora möjligheter att utvecklas på ditt instrument och att bli en rutinerad ensemblemusiker. Lunnevad är en inspirerande miljö där du kan lyssna på konserter med både folkmusik, jazzmusik och klassisk musik och träffa andra intressanta kursdeltagare från Lunnevads konstlinje, danslinje och allmän kurs.

Vi jobbar ihop med både jazzinriktningen och den klassiska inriktningen i flera olika projekt under året. Det här ger dig möjlighet att möta annan musik i närbild vilket är både inspirerande och utvecklande.

Dina ämnen
Huvudinstrument, folkmusikensemble, folkmusikarrangering, repertoarspel, dans, musikaliskt hantverk, orkester eller kör, masterclass och konsertverksamhet.

Tillval
Biinstrument, kammarorkester, stråkorkester, kammarkör, storband, jazzimprovisation, laptop-ensemble och ensembleledning.

Särskilda förkunskaper
Du ska kunna spela ett instrument eller sjunga.  

Antagning
För att denna förmåga ska kunna bedömas kallas du till ett antagningsprov under en dag. Antagningsproven äger rum 2 maj, 3 maj, 4 maj och 7 maj 2018. Besked om vilken dag du kallas till lämnas efter ansökningstidens utgång.

Provets omfattning
Ett sång- eller spelprov där du på ditt huvudinstrument ska vara beredd att spela/sjunga 3 självvalda låtar av olika karaktär, göra ett stämspelsprov och ett enkelt stycke a prima vista. Du som spelar ett kompinstrument, kan skicka in noter på melodin och få den uppspelad vid provtillfället.

  • Provet genomförs utan ackompanjemang. 
  • Ett skriftligt prov med en gehörsdel och en teoridel.
  • I samband med antagningsprovet ingår ett samtal med lärare och nuvarande elever om linjens inriktning och ditt eget studiemål. Du får också information om skolan och om musiklinjen.

Om du som biinstrument har ett orkesterinstrument eller piano och håller en god nivå, erbjuds du möjlighet att spela upp ett stycke. Biinstrument är dock inte obligatoriskt.

I mån av lediga platser kan antagning göras på vissa instrument även med kursstart fr o m vårterminens början. Kontakta skolan!

Om musiklinjen
Musiklinjen ger sedan starten 1958 en gedigen grund för högre musikstudier och ett aktivt musicerande. Musiklinjen har en lång och framgångsrik tradition av ensemblespel och instrumentalundervisning. Du som går på musiklinjen kan välja mellan en klassisk inriktning, en jazzinriktning och en folkmusikinriktning. Linjen är tvåårig och har ca 60 elever. Under kursens gång anordnas många konserter på och utanför skolan. Varje år genomförs olika projekt, turnéer och konsertbesök. En studio och ett 30-tal välutrustade undervisnings- och övningsrum samt ett välfyllt musikbibliotek står till förfogande. Ett stort antal instrument finns för utlåning.

Dina lärare på folkmusikinriktningen:

Per Eckerbom: huvudlärare, folkmusikensemble, folkmusikhistoria, repertoarspel, folkmusikarrangering, masterclass 
Anders Ekman: musikaliskt hantverk, Laptop ensemble, Musik och samhälle
Simon Berggården: musikaliskt hantverk
Simon Nyberg: gitarr, cittern, bouzouki, mandolin, 5-strängad banjo, tenorbanjo och ensemble
Marie Länne Persson: sångensemble, repertoarspel, folkmusikensemble

Du får även möta olika gästlärare under terminerna.

Dina studier på Lunnevads folkhögskola sker på heltid och uppfyller Centrala Studiestödsnämndens krav för heltidsstudier.