Elevröster

Elevröster

Om livet på Lunnevad

Lockar doften av rykande te, lagad mat 3 gånger om dagen, en stor blandning dialekter, ett möblerat rum i en korridor med nya människor och ett stort knippe gemenskap?  Behöver du t.ex. läsa upp gymnasieämnen eller vill läsa in ett gymnasieår kan folkhögskola vara ett bra val. Många folkhögskolor erbjuder estetiska linjer så siktar du på en framtid inom musik eller konst tjänar folkhögskola som högskoleförberedande.

blommallang


Ett steg på vägen.

När jag stod med studentmössa på den 5:e juni förra året efter tre år på Gislaveds Gymnasiums bild- och forminriktningen fylldes mitt huvud förutom av frihetskänslan av tankarna på hösten och den nya skola 20 mil bort jag skulle börja på. Lunnevads Folkhögskola utanför Linköping och deras Bild- och Formlinje. Skolan erbjuder förutom den linjen en danslinje, en musiklinje med inriktningarna jazz och klassisk och en allmän linje med bl.a. media och livskunskap som inriktningar.

Jag ser min utbildning här som ett steg på vägen mot konsthögskoleutbildning och får här förutom en bra utbildning med erfarna lärare en chans att i ett helt år till hundra procent kunna satsa på det jag älskar mest. Ateljéerna är öppna dygnet runt så jag kan så mycket jag vill jobba med det jag vill utvecklas inom.

elevrst2

Gemenskap och respekt.

Jag kände inte en själ när jag började och tillsammans i den nya klassen försökte vi skapa gemenskap med promenader, småprat och filmkvällar. De första veckorna var hemlängtan påtaglig under helgerna men i takt med att främlingar blev vänner man träffar varje dag från morgon till kväll och man kom in i sitt skapande blev det en självklarhet att stanna under helgerna.

Jag frågar sex personer om vad de tycker är det bästa med gå på folkhögskola är och samtliga svarar människorna och gemenskapen. Det är inte för inte jag får det svaret. Det sociala spelar en stor roll i och med korridorslivet. Man delar 8-10 personer på badrum och kök så respekt och hänsynstagande är viktigt.

Man har alltid någon i närheten och vill man vara själv stänger man bara rumsdörren och när man vill umgås finns det en mängd olika aktiviteter man kan ägna sig åt. Skolan har pingis, biljard, bibliotek, bastu, datorsal, bokcirkel, skivarkurs och för fysiska hälsan finns det gym, motionsspår, innebandy, fotboll m.m. Eller så kan man bara mysa på någons rum med en kopp te och prata.

Nina Noreskär
Elev på Bild o Formlinjen

Tankar om Lunnevad från en musikelev

Jag tror att antalet dagar vi människor fokuserar helt och hållet på oss själva är ganska begränsade. Dagar då vi tar hänsyn till våra egna behov, lägger tid på det vi själva tycker är viktigast (eller bara roligast), och koncentrerar oss på våra egna mål och drömmar. Dessutom utan att känna den större press som betyg och omdömen många gånger kan ge. För mig har Lunnevad varit just det här; ett ställe där det plötsligt funnits tid och möjlighet att ägna mig åt ett stort intresse, helt och hållet för min egen skull. Lunnevad är en mycket estet -inriktad skola och erbjuder utbildningar inom dans, musik och konst. Dessutom finns en allmän linje där man kan läsa upp sina betyg, gärna kombinerat med musik och andra estetkurser.

Med hjälp av engagerade och erfarna lärare, en matsal som serverar måltider tre gånger om dagen och lokaler som är anpassade efter våra olika inriktningar, skapas en ganska unik utbildningsmöjlighet här på skolan. Och när skoldagen sedan är avklarad finns det en hel del annat att sysselsätta sig med. Bl. a har vi ett gym och bastu, kajaker att använda på sommaren, innebandyturneringar, biljardbord, fritidsrum etc. Du kan gå på konserter som anordnas av musikelever eller utställningar som konsteleverna står för. Vi har gemensamma seminarier där utomstående gäster bjuds in och håller föredrag. Och på helgerna är det inte helt ovanligt att fester anordnas för hela skolan i ”Kvarnis”, skolans festlokal. Man behöver kort och gott inte ha en lugn stund om man inte själv känner för det!

Att komma utifrån utan att känna någon och utan att veta hur man ska bo/vilka man ska umgås med/hur man kommer trivas med utbildningen kan kännas svårt till en början. Därför lades mycket tid vid skolstarten på att få oss nykomlingar att trivas och känna oss hemma. Och mycket riktigt så blev så småningom det lilla korridorsrummet ens riktiga hem och ens korridorskamrater ens riktiga vänner. Den gemenskap och den vardag man skapar tillsammans på skolan tror jag är minst lika viktig som utbildningen i sig, och tillslut är det nog ändå det jag kommer ha med mig mest efter att mitt år på Lunnevad är avslutat.

Paulina Vaughn, elev på musiklinjen, inriktning klassisk violin med improvisationsfördjupning.