IT-manual

 

 

 

”Hur det praktiskt går till att använda datorerna på Lunnevad”

Läsåret 2017 – 2018

 

 

IT

 

Uppdaterad: 17-08-29 (RK)

It-teknik och Support Lunnevads folkhögskola

 

 

 

 

logo2

 

 

I den här texten kan du läsa hur det praktiskt går till att använda datorerna på Lunnevad, hur du lånar böcker i biblioteket och kopplar upp din egen dator till Lunnevads trådlösa nätverk. Du kan även läsa den här foldern genom att logga in på skolans datorer i datasalen eller biblioteket och klicka på ”IT-manual” på skrivbordet. Den version av manualen som ligger på datorernas skrivbord kan innehålla mer information och kan komma att uppdateras under läsåret.

Datorernas placering
Skolan har PC-datorer utplacerade i Datasalen i skolhuset, biblioteket och bildhuset. Det finns även Mac-datorer på konstlinjen samt musiklinjen. Alla skolans PC har Microsoft Office 2010 installerat. Datorerna i datasalen och i bildhuset har också Adobe Photoshop.

Säkerhet m.m.
Då skolans huvudman är Region Östergötland så levereras vår Internetanslutning av Regionen. Detta innebär att vissa sidor kan vara spärrade. All trafik i nätet övervakas även och loggas. Vi på skolan kan inte ta bort spärren för en viss sida som är spärrad. Det kan även vara vissa program som är spärrade och vill du köra ett visst program på din egen dator via vårt trådlösa nät så går bra att ta upp det med mig ifall det inte fungerar. Vi kan dock inte garantera att ett visst program eller spel kommer att fungera då detta sköts av Regionen och vad gäller ”upplåsning” av spel så har de meddelat att de inte låser upp fler spel tillsvidare även fast både elever och skolan har haft invändningar mot det. Du får aldrig installera program eller spel eller kopiera över dessa till skolans datorer eller nätverk. Kontakta oss om du vill ha ett program installerat. Om detta godkänns avgörs från fall till fall men du är alltid välkommen att ta upp det med oss. Det avgörs utifrån kriterier som kostnad, säkerhet och behov.

Skolans datasal i skolhuset är öppen 07.00 – 23.00, larmat på nätterna.

 

Personlig datorinloggning
Tänk på att inte dela med dig av lösenordet till din inloggning till någon annan på skolan. Är det problem med din inloggning eller andra problem med skolans datorer är det bra om du kontaktar oss så snart som möjligt så ordnar vi det. Elever som går kvar sedan förra året har kvar sin inloggning. Vill ändra ditt lösenord så gör du det genom att vara inloggad och trycka CTRL+ALT+DELETE på tangentbordet och sedan klicka på ”Ändra lösenord”.

Ditt personliga användarnamn och lösenord är:
Exempel: Åsa-Lena Svensson = lun-asasve . lun- följt av dom tre första bokstäverna i förnamnet asa-lena och dom första tre bokstäverna i efternamnet svensson. Åäö fungerar inte och ersätts med aao.

Lösenord för samtliga är Lunnevad2017. Vill ändra ditt lösenord så gör du det genom att vara inloggad och trycka CTRL+ALT+DELETE på tangentbordet och sedan klicka på ”Ändra lösenord”. Tänk på att det nya lösenordet du väljer inte får innehålla ditt namn eller ditt användarnamn. Lösenordet måste också bestå av minst 8 tecken samt ha minst 1 stor bokstav, minst 1 liten bokstav och minst 1 siffra.


Spara dokument
Det du sparar på datorns skrivbord sparas inte på servern och då är risken att det försvinner eftersom datorernas hårddiskar rensas med jämna mellanrum. Det är därför viktigt att du sparar dina dokument på din personliga mapp på servern. OBS! När du loggar in den allra första gången så skapas din personliga mapp, det är därför viktigt att du att har loggat in minst en gång tidigare innan du försöker spara något.

Du kan hitta mappen såhär:
1. Klicka på ”Start” längst ner till vänster på skärmen
2. Klicka på ”Dator”
3. Under nätverksplatser hittar du enheten ” Z: ” Detta är din Hemmamapp

Din mapp har ett lagringsutrymme på 4 Gigabyte per användare, blir den full måste du själv rensa den eller kopiera filer till eget USB-minne eller liknande.
Mappen går att nå från alla skolans PC-datorer, ej Mac.

Gemensam enhet
Det finns även en gemensam nätverksenhet (Gemensam G:). Den gemensamma enheten ska endast användas när du vill att andra på skolan ska komma åt ett dokument.
De 4 Gigabyte du har till förfogande används även när du sparar på den gemensamma enheten. Så har du exempelvis sparat ner 2 Gigabyte på din personliga mapp (My Documents) och 2 Gigabyte på den gemensamma enheten (Gemensam G:) måste du radera filer innan du kan spara ner något mer.

På enheten Gemensam G: hittar du även mappen Skolinfo där du under läsåret kommer att kunna hitta exempelvis manualer för tex. utskrift på mobila enheter
matrikel, mall för att göra bildspel till skolans intern-tv m.m.

Utskrift
Alla elever har fått 200 utskriftskrediter. Tar dina krediter slut så kan du köpa nya krediter i receptionen på skolexpeditionen. Priset för detta är 1 krona per utskriftskredit. Tar dina krediter slut så fungerar det inte att skriva ut. Du kan via programmet PaperCut som finns på skoldatorerna se hur många krediter du har kvar. Klicka du på ”Detaljer...” i rutan så kan du logga in med din datorinloggning och se statistik för dina utskrifter m.m.

De skrivare som finns att välja på är:

DATASALEN
Skriver ut i färg eller svartvitt i A4 eller A3 storlek,
A4: Svartvitt 2kr per sida, färg 4 kr per sida
A3: Svartvitt 4 kr per sida, färg 8 kr per sida
Skrivaren är placerad i datasalen i skolhusets källare.

KONSTLINJEN
Skriver ut i färg eller svartvitt i A4 eller A3 storlek,
A4: Svartvitt 2 kr per sida, färg 4 kr per sida
A3: Svartvitt 4 kr per sida, färg 8 kr per sida
Den här skrivaren har möjlighet att kopiera med ”Tagg”
Mera information om hur kopiering går till på maskinerna finns vid skrivaren och i mappen Gemensam G: elever\skolinfo
Skrivaren är placerad i bildhusets entré

KOPIERINGSRUMMET
Skriver ut i färg eller svartvitt i A4 eller A3 storlek,
A4: Svartvitt 2 kr per sida, färg 4 kr per sida
A3: Svartvitt 4 kr per sida, färg 8 kr per sida
Den här skrivaren har möjlighet att kopiera med ”Tagg”
Mera information om hur kopiering går till på maskinerna finns vid skrivaren. och i mappen Gemensam G: elever\skolinfo
Skrivaren är placerad i skolhuset intill lärarrummet.

Trådlös Internetanslutning (WLAN)
Skolan erbjuder alla elever tillgång till webbsurfning i undervisningslokaler samt i Bäckafall, Östangård, Västangård, Villan och Längan.
Det som krävs är att du har en dator med trådlöst nätverkskort.

Samma regler gäller för användningen av det trådlösa nätet som skolans vanliga nät då det trådlösa nätet också levereras av Region Östergötland.
Skolan garanterar inte att det trådlösa nätet fungerar med alla typer av enheter (exempelvis smartphones) eller alla typer av program och tjänster.

Förutsättning:
Din dator måste ha ett trådlöst nätverkskort eller ha detta inbyggt i datorn. Det finns USB-stickor till detta för runt 200 kr kronor i handeln.

Lunnevads trådlösa nät heter ”Lunnevad” och du ska hitta det om du söker efter nätet. Vi använder kryptering i form av WPA2 med AES och du ska få upp en fråga om att mata in nyckeln när du försöker ansluta.

Lösenord till nätverket finns i pentryna på anslagstavlan i varje hus

Bokutlåning
Du kan på egen hand låna böcker på skolans bibliotek. Du kan endast låna böcker vid den dator som finns vid utgången till biblioteket som har en streckkodsläsare.

Låna bok
1. Dubbelklicka på ikonen ”Bokutlåning” på datorns skrivbord sedan på ”Logga in”.

2. Nu ska du logga in, Namn: Dra din tagg i taggläsaren.

3. Klicka sedan i rutan lösenord och dra din tagg i taggläsaren.

4. Klicka på ”Utlåning” i menyn längst upp.

5. För den delen av streckkodsläsaren som lyser rött över streckkoden på baksidan av boken. Nu
ska streckkoden komma upp på skärmen.

6. Klicka sedan på knappen ”Låna”. Nu ska titeln på boken som du ska låna komma upp på
skärmen.

7. Klicka på ”Logga ut” i menyn längst upp till vänster på skärmen

Söka bok
1. Klicka på ”Söksida” i menyn längst upp till vänster.

2. Fyll nu i en titel eller en författare och klicka på knappen ”Sök”.

3. Klicka sedan på bokens titel i listan över sökresultat.

4. Nu kan du se alla detaljer om den aktuella boken. Under ”Placering” ska det stå ”Biblioteket
Lunnevads folkhögskola”, om det står ”Startbas” så finns inte boken på skolans bibliotek. Under
”Hylla” kan du se var i biblioteket som boken finns.

Under ”Utlånad” kan du se om boken finns tillgänglig på biblioteket.
Fråga bibliotekarie Karin om hjälp vid problem med att låna böcker.

IT-support
ake ricke

Kontakta (Åke Norrgård) eller (Richard Karlsson) när du behöver hjälp med skolans datorer eller vårt trådlösa nätverk. Vi har vårt arbetsrum i källaren i
Bäckafall. Men det går lika bra att kontakta oss via e-post, telefon eller sms. Vill du få in något på skolans intern-TV så är det nedanståenda mailadress som
gäller.

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tel: 013 23 49 21/Mobil: 0708-811869

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tel: 013 23 49 21/ Mobil: 0703-46 96 55