Lunnevad presenterar Artists in Residence

Långsiktig satsning av musiklinjen

Att ha våra egna Artists in Residence på musiklinjen var en ny och lockande tanke som föddes under början av vårterminen 2014. Artist in Residence innebär att någon artist eller konstnär får möjlighet att skapa något under en längre period på t.ex. en institution, som kan vara ett konserthus eller en fast ensemble/orkester. På musiklinjen har vi under varje läsår ett antal gästlärare som vanligtvis kommer och träffar våra elever under en dag. Med vår nya tanke kommer en artist inte bara en gång utan ett flertal under en period av tre terminer och får därmed möjlighet att träffa eleverna vid flera tillfällen, jobba mer långsiktigt och hjälpa till att staka ut den väg eleverna på musiklinjen följer. Våra elever kan också tränga djupare in i gästlärarens material och tankesätt.

 

Folkmusikinriktningen: Lena Jonsson

Lena Jonsson är fiolspelare med en djup kunskap om den svenska folkmusiktradition, en kunskap hon blandar med ett innovativt artisteri som gjort henne till en av landets mest respekterade artister i sin genre. Hon är född och uppvuxen i en musikfamilj i Hälsingland och har studerat nordisk folkmusik vid Musikkonservatoriet i Falun och vid KMH i Stockholm. Dessutom har hon studerat roots-musik och jazz vid Berklee College of Music i Boston.
Lena spelar över hela världen med bl. a. Jonsson Coudroy, Brittany Haas & Lena Jonsson, Skenet, The Goodbye Girls and Limbohofvet. Hon har också spelat in fler än tjugo album.

 

 

 

 


Klassisk inriktning: Emil Jonason

Emil Jonason är klarinettist med smak för musikens underligare sidor. Han har beskrivits bl. a som en ”musikens magiker” och som ”klarinettens rockstjärna”. Emil har studerat vid KMH i Stockholm och vunnit otaliga priser, spelat under Nobelfestligheterna samt på världens mest prestigefyllda konsertscener. Han har uruppfört verk av bl. a. Christian Lindberg och uruppför under hösten 2016 Emmy Lindströms nyskrivna klarinettkonsert. Han delar sin konserterande verksamhet med att undervisa vid KMH och nu också vid Lunnevads Folkhögskola.

 

 

 

 Jazzinriktningen: Martin Öhman

Martin Öhman är en 37-årig trumslagare och live-elektronist, numera bosatt i norra Småland. Martin spelar till vardags i band som Klabbes Bank, Belle, Soil Collectors och Kvintetten Som Sprängdes. Han driver också tillsammans med Erika Angell avant-garde elektronika duon THE MOTH. Med fötterna i den fria improvisationsmusikens mylla fnns den alltid närvarande i Martins musicerande även om han sitter bakom trummorna i ett synth eller noise-rockband.